A kormány döntött: mostantól az illegális migrációt támogatja

A kormány úgy döntött, hogy a lehetséges minimumra csökkenti azoknak a háborús övezetekből érkező embereknek a számát, akik beadhatják a menedékkérelmüket a tranzitzónákban. Napi 1 (azaz egy) főre. Tudjátok, ők azok, akik a kormányzati kommunikáció értelmében türelmesen kopogtatnak az ország ajtaján…

A döntés illeszkedik azoknak a pánikszerű politikai döntéseknek a sorába, amiket a kormány azóta hoz, hogy a külügyi államtitkár-helyettesnek sikerült abszolút amatőr módon tálalnia egy mindenki számára nyilvános adatot: 2017-ben közel 1.300 menedékkérő kapott védelmet Magyarországon. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal ugyanis havonta publikálja a weboldalán az ezzel kapcsolatos statisztikákat. Altusz Kristóf viszont úgy adta elő, mintha a kormány titokban fogadott volna be menekülteket.

Hogy milyen gyakorlati következményei lesznek ennek a döntésnek? Eddig is 6-12 hónapot kellett egy-egy afgán, szír vagy iraki menedékkérő családnak várnia arra a szerbiai menekülttáborokban, hogy beadhassák a menedékkérelmüket a magyar határon és ezzel megnyíljon a lehetőség előttük, hogy legálisan belépjenek az EU területére. Ezzel a döntéssel a várakozási idő egyik pillanatról a másikra megötszöröződik, mostantól éveket kellene várniuk arra, hogy egyáltalán kopoghassanak Magyarország kapuján. Reális elvárás, hogy ezt kivárják? Nem.

A magyar kormány döntésének gyakorlati következménye tehát az lesz, hogy újabb lendületet kap az embercsempészet a déli határainknál. Az embercsempész bűnszervezetek most dörzsölik a tenyerüket és imáikba foglalják Orbán Viktor nevét, mert újabb százmiliókat tehetnek majd zsebre azzal, hogy a reménytelen szerbiai várakozásba belefáradt családokat gyalog, autóval, kamionnal, vonaton, repülőn átcsempésszék az országon. Gratulálunk a magyar kormánynak ahhoz, hogy ismét sikerül anyagilag megerősíteni azokat a bűnszervezeteket, amelyek nem csak a szerencsétlen embereket, hanem a kábítószert és fegyvereket is becsempészik az országba.