Menü

A politikai kommunikáció úgy épül fel, hogy a hazugság igaznak tűnjön

Hétfőn publikáltuk “A Soros-tervnél is súlyosabb összeesküvésre derült fény” című írást. A reakciókat figyelve – a cikk szerzőjeként – szeretném a figyelmetekbe ajánlani az alábbi gondolatmenetet. A magyar állam által befogadott menekültek “üdültetése” kapcsán az elmúlt hetekben sokat jártam az országot, beszélgettem a témáról a legkülönbözőbb emberekkel. A hétköznapi emberek által leggyakrabban megfogalmazott vélemények mind ugyanabba az irányba mutattak:
– Félek tőlük.
– Miért félsz?
– Mert a TV-ben az láttam, hogy…
Marika néni Esztergályhorvátiban pontosan tudja, mikor és hogyan kell paradicsomot ültetnie minden tavasszal. Van 50 évnyi tapasztalata erről. Ha a TV váratlanul azt mondaná, ne tavasszal, hanem télen ültess paradicsomot, azt gondolná: ezek hülyék. És továbbra is a megszokott módon ültetne paradicsomot. De Marika néninek nincs semilyen saját tapasztalata menekültekkel kapcsolatban. Ezért ha folyamatosan olyan információkkal bombázza Marika nénit kedvenc TV és rádiócsatornája, miszerint a menekültek egy Európát felforgatni akaró muzulmán horda tagjai, előbb-utóbb ez lesz a véleménye. És ettől természetesen félni fog.
Ne felejtsük el, hogy a kormánypártok az elmúlt években szisztematikusan építették ki azt a médiabirodalmat, ami – főleg vidéken – sokak számára szinte egyedüli hírforrássá vált. A Migration Aid munkáját nem a kormány vagy politikusok nehezítik, hanem a közhangulat. Az elmúlt hónapok megmutatták számunkra: a demagóg, félelmet sulykoló propaganda emberek százezreinek, talán millióinak fejében vert gyökeret.
Ez az állapot nem csak azt teszi egyre lehetetlenebbé, hogy más kultúrából érkező (ne adj isten más bőrszínű) emberek – és nem csak menekültek – képesek legyenek hatékonyan kapcsolódni a többségi társadalomhoz, hanem már magyar és magyar között is egyre magasabb falakat épít. A Migration Aid segélyszervezetként kezdte a munkáját. Mára eljutottunk oda, hogy meg kell győzni a társadalmat arról: van létjogosultsága annak, hogy segítsünk embertársainkon, még akkor is, ha nem ezen a 93 ezer négyzetkilométeren születtek. Ez a munka majdnem nagyobb kihívás, mint menekülő embereken segíteni.
Sokat beszélgetünk a Migration Aid berkein belül arról. mi az ideális stratégia. Azt az álláspontot képviselem: ösztönözzünk józan, elemző és mérlegelő gondolkodásra. Minden lehetséges módon. Nehéz hidat építeni azon embertársaink felé, akiket már markában tart a félelem, megmérgezte gondolataikat a kormánypárti propaganda. Vannak, akik már semmit sem hallanak meg a józan üzenetekből, nem csak nem akarnak, hanem már nem is tudnak fejben váltani. De reménykedem, hogy a többségben ott él a józan paraszti ész.
George Orwell fogalmazott úgy: a politikai kommunikáció úgy épül fel, hogy a hazugság igaznak tűnjön. Kénytelenek leszünk a kommunikációnkban a következő hetekben-hónapokban rámutatni arra: a menekültekkel kapcsolatos kormánypropaganda hazug elemek tucatjait tartalmazza. Egy látványos, de lényegében haszontalan kerítésépítéssel elhitetik az emberekkel, hogy ez a biztonságuk záloga. Be fogjuk mutatni, hogy ez miért hazugság. Egy embertelen menekültpolitikáról azt állítják, hogy ez a magyar kultúra és magyar emberek védelmét szolgálja. Be fogjuk mutatni, hogy ez miért hazugság. A menekültekről azt állítják: miattuk van terrorizmus Európában. Be fogjuk mutatni, hogy ez miért hazugság… A harcunk nem személyeknek szól. Nem pártoknak. Nem is a kormánynak. Hanem az embereket végletekig megtévesztő és megosztó hazugságoknak. És a hazugságok talajában gyökerező félelemnek.