Támogass bennünket – hiszünk a szolidáris társadalomban

A Migration Aid egyedi sajátossága, hogy a megalakulása óta kizárólag önkéntes felajánlásokból működik. Nem kapunk állami- és EU-s pénzeket, nem is pályázunk ezekre. Támogatóink 99%-a magánszemély, akik 3-10 ezer Ft közötti adományokkal vagy tárgyi felajánlásokkal támogatnak bennünket. 

Fontosnak tartod a munkánkat? Már 1.000 Ft támogatás is sokat számít.

A támogatásokat A Segítők Egyesület fogadja az alábbi számlára: 11710088-21459928
IBAN: HU89 1171 0088 2145 9928 0000 0000
SWIFT (BIC): OTPVHUHB

A PayPalon keresztül is lehetőséged van egyszeri tetszőleges összegű, vagy havi rendszeres támogatást nyújtani.
PayPal: adomany@migrationaid.org vagy kattints ide.

Hogyan döntjük el, hogy mire költjük az adományokat?

Két vezérelv mentén szerveztük az elmúlt években a segítést: hogy gyorsan és bürokráciamentesen támogassuk a rászorulókat. Azokon a területeken próbáltunk jelenlenni, amikről láttuk, hogy más szervezetek nem akarnak vagy nem tudnak segíteni. Kicsi és vezetői struktúrák nélküli szervezetként a nagy segélyszervezeteknél gyorsabban tudunk reagálni váratlan krízishelyzetekre. Mivel nem kapunk állami vagy EU-s támogatásokat, más segélyszervezetekkel szemben nem kell megfelelnünk a politika elvárásainak, szabadon dönthetünk és kommunikálhatunk a nyilvánossággal. Ez a jelenlegi politikai kurzusnak nem tetszik, így  valamennyi magyar segélyszervezet közül a Migration Aid kapja a legtöbb támadást a kormánypártok és kormányzati képviselők részéről.

Mik a legnagyobb kiadási tételek?

A fennállása óta eltelt időszakban a Migration Aid több mint 10 millió forintot költött raktárak bérlésére, rezsijére, ez volt eddig a legnagyobb kiadási tételünk. Szükség volt rá, mert több mint 600 köbméternyi tárgyi adományt kezeltünk (főleg ruhaneműket), ez 9-10 darab negyventonnás kamion űrtartalmának felel meg. 2017 nyara óta Magyarországra egyre kevesebb menekült érkezik, mivel az állam adminisztrációs eszközökkel alacsonyan tartja a befogadható emberek létszámát. Így egyre kevesebb tárgyi adományra volt szükség. A raktározási kapacitásainkat folyamatosan racionalizáltuk, hogy minél kevesebbet kelljen a fenntartásukra költeni.

Jelenleg (2021) már csak mintegy 40 köbméternyi tárgyi eszközt kezelünk. Van egy ún. vésztartalék (meleg ruhák, sátrak, hálózsákok, mobil világítási és fűtő eszközök, generátor) arra az esetre, ha bármikor előállna egy olyan szükséghelyzet, hogy azonnali segítségre van szükség. Ezen kívül már csak a viszonylag nagyobb értékű adományokat (pl. téli kabátok, cipők, pelenkák) fogadjuk be,tároljuk és osztjuk szét, mert ezeknek a beszerzése a rászorulóknak is költségesebb.

Szintén jelentős logisztikai kiadás az adományok szállítása a raktárakból a célállomásra, az ehhez kapcsolódó jármű-bérleti és üzemanyagköltségek. A SIRIUS.HELP projekt görögországi tevékenységeinél az önkéntesek utazását és szállását is támogattuk.

Nem adunk készpénzt rászorultaknak

A Migration Aid Magyarországon sosem ad készpénzt a rászorultak kezébe. Ha valamire szükségük van és ezt jelzik felénk, felmérjük a lehetőségeinket, és a lehető legköltségkímélőbb módon beszerezzük azokat. 2017 nyarán vezettük be, hogy a legrászorultabb családokkal vásárolni jártunk: ők kiválasztották, mire van szükségük, a kasszánál pedig a Migration Aid fizetett. Később ennek a rendszernek a tapasztalataira alapozva nyitottuk meg a családsegítő központunkat, ahol a leggyakrabban igényelt termékeket raktuk ki a polcokra. 2019 májusáig támogattuk ebben a formában a rászoruló családokat, a folyamatosan emelkedő budapesti bérleti díjak miatt jelenleg sajnos nem engedhetjük meg magunknak, hogy ehhez megfelelő méretű ingatlant béreljünk. A készpénzes támogatás alól kivételt csak azok az esetek képeznek, amikor külföldi helyszínek menekültjeit támogatjuk célirányosan, mint pl. a török invázió következtében megsérült szíriai kurd kislány családját.

Egy további nagyobb kiadási tételünk a kommunikációhoz kapcsolódik. Ide tartoznak az online megjelenéshez kapcsolódó informatikai költségek, telefonszámla.

A Migration Aidnek sosem voltak alkalmazottai, bérjellegű költségeink tehát nincsenek. Legértékesebb tulajdonunk egy 12 éves kisbusz, ezen kívül 1 laptop, 1 tablet, 1 mobiltelefon, 1 nyomtató és egy projektor van a Migration Aid Alapítvány tulajdonában.

Bármilyen meglepő, de Migration Aid csak évi 15-20 millió forint közötti összegből gazdálkodott az első évben, 2018-ban már 10 millió alatti, 2019 óta pedig már csak évi 1 és 2 millió forint közötti összeget költünk, mivel Magyarországon alig érkeznek új menekültek. Ezért folyamatosan keressük is azokat az új feladatokat, amikkel tartósan segíteni tudunk rászoruló embertársainkon.

Jövőt építünk

Legalább annyira fontos szerepet tölt be a mindennapi tevékenységeinkben, hogy tájékoztassunk az Európába tartó, vagy itt élő menekültek helyzetéről, illetve azokról a krízisrégiókról, ahonnan elindulnak a menekülthullámok. Ezt azért tartjuk fontosnak, mert Magyarországon a menekültügy jelenleg a politikai propaganda kiemelt területe, számos szándékosan torzított információ jelenik meg azokban a médiatermékekben, amelyek részei a propagandának. A Migration Aid tehát megpróbál a maga szűkös, adományként kapott eszközeivel ellenpontot képezni ezen a téren, erre elsősorban a Facebook-oldalunkat használjuk.

Egyre fontosabb feladatunkká vált az elmúlt években, hogy komplexen szemléljük a menekültválságokat, együtt azokkal a problémákkal, amelyek kiváltják őket: háborúk, klímakrízis, környezetszennyezés, társadalmi igazságtalanság és egyenlőtlenség. Ezért olyan gyakorlatias projekteket is támogatunk, ahol az a cél, hogy megoldásokat találjunk ezekre a kihivásokra. Ilyen komplex megoldáskutató-projekt a Kis-Balaton melletti Égikert, vagy a környezettudatos és olcsó otthonteremtés lehetőségeit demonstráló Földbárka projekt.