Menü

Migration Aid győri menekültszálló
Az ukrán menekültválságban segítünk

A Migration Aid jelenleg a forrásait teljes egészében arra fordítja, hogy segítsünk az ukrán menekültválságban. Hogy pontosan mire költjük az adományokat, elolvashatod lentebb.

Az ukrán menekültválsággal kapcsolatos támogatásokat A Segítők Egyesület fogadja az alábbi számlákra. Valamennyi alább felsorolt számla tulajdonosa az egyesület. 

Forint (HUF) adományok:
Számlaszám: 11710088-21459928
IBAN: HU89 1171 0088 2145 9928 0000 0000
SWIFT (BIC): OTPVHUHB

vagy

Számlaszám: 12600016-11987686-84937575

Euró (EUR) adományok:
IBAN: BE44 9673 1326 9445
SWIFT (BIC): TRWIBEB1XXX

USD adományok:
Banki azonosító (routing number): 084009519
Bankszámlaszám: 9600004528166475

A PayPalon keresztül is lehetőséged van egyszeri tetszőleges összegű, vagy havi rendszeres támogatást nyújtani.
PayPal: adomany@migrationaid.org vagy kattints ide.


Az adományod lehet céltámogatás (ha egy általad kiválasztott segítő projektünket szeretnéd támogatni), ebben az esetben kérjük, hogy a közlemény rovatban ezt jelezd egyértelműen (pl. az adott projekthez tartozó azonosító megadásával). De ránk is bízhatod, melyik projektben használjuk fel az adományodat. 

Természetbeni adományok

Nem csak pénz adományozással támogathatod a menekülteket segítő tevékenységeinket. Vannak termékek, amiket folyamatosan gyűjtünk:
– tartós élelmiszerek, pl.: spagetti, liszt, cukor, paradicsompüré, lekvárok, méz, müzli szeletek, májkrém, halkonzervek, 3 az 1-ben kávé, tea, majonéz, ketchup;
– zöldség-gyümölcs: banán, alma, narancs, mandarin, kivi, sárgarépa, kígyóuborka, burgonya;
– higiéniai termékek: WC-papír, papírtörlő, nedves törlőkendő, intim betétek és tampon, tusfürdő, dezodor, eldobható borotva;
– előre feltöltött üzemanyagkártyák 15, 20 vagy 30 ezer Ft-os címletekben (OMV, MOL benzinkutakon igényelhető);
– Spar, Tesco, Auchan stb. ajándékkártyák.

A felsoroltakon kívüli napi aktuális segítségkéréseinket a Migration Aid Facebook oldalán osztjuk meg.

Hogyan döntjük el, hogy mire költjük az adományokat?

Két vezérelv mentén szerveztük az elmúlt években a segítést: hogy gyorsan és bürokráciamentesen támogassuk a rászorulókat. Azokon a területeken próbálunk jelenlenni, amikről láttuk, hogy más szervezetek nem akarnak vagy nehezen tudnak segíteni. Kicsi és bonyolult vezetői struktúrák nélküli szervezetként a nagy segélyszervezeteknél gyorsabban tudunk reagálni váratlan krízishelyzetekre. Mivel nem kapunk állami vagy EU-s támogatásokat, más segélyszervezetekkel szemben nem kell megfelelnünk a politika elvárásainak, szabadon dönthetünk és kommunikálhatunk a nyilvánossággal.

Jelenleg az alábbi fontosabb segítő projekteket finanszírozzuk a beérkezett adományokból:

Madridi utcai menekültszálló

Március 12. óta üzemeltetjük az Ukrajnából érkező menekültek rövid távú elhelyezésére a 13. kerületi Madridi úton található menekültszállót. Az öt emeletes épületben legfeljebb 300 főt tudunk elhelyezni. A beérkező adományokat a szálláshely bérlésére, működési költségeire, és a menekültek napi ellátására fordítjuk További információk a Madridi úti menekültszállóról: migrationaid.org/madridi.

Győri menekült szállás

71 főt tudunk elhelyezni a győri menekült szállásunkon, ide azokat az ukrán menekültek kerülnek, akik hosszabb távon (jellemzően a háború végéig) Magyarországon szeretnének maradni. Itt a helyi önkénteseink abban is segítenek, hogy a menekültek az itt tartózkodásuk idejére munkát találjanak, a gyerekek óvodába, iskolába tudjanak járni. A beérkező adományokat a szálláshely bérlésére és a menekültek napi ellátására fordítjuk. További információk a győri menekült szállásról: migrationaid.org/gyor.

Learning Without Borders (LWB), Ukrán menekült gyerekek nappali ellátása

A 9. kerületi Soroksári úton 800 nm-en működtetünk egy “suli” projektet. Szintén Ukrajnából menekült pedagógusok, szociális segítők foglalkoznak közel 80 ukrán 6-14 év közötti gyerekkel. A programjaink közé ukrán nyelvű játékos órák, angol és magyar tanulás, közös kirándulások tartoznak. Nyáron pedig táborokat szervezünk számukra vidéki helyszíneken. A beérkező adományokat közétkeztetésre, programok és táborok költségeire, a gyerekek számára szükséges eszközök beszerzésére, és 17 ukrán menekült munkavállalónk munkabérére fordítjuk.

Mentorálás és hosszútávú szálláskeresés ukrán menekülteknek

A tartósan Magyarországon maradó menekültek mellé mentorokat adunk, aki segítenek a  beilleszkedésükben, és szükség esetén az ellátásuk megszervezésében. Ebben a facebook-csoportban kaphatsz erről további infókat. A beérkező adományokat élelmiszer- és higiéniai termékek beszerzésére fordítjuk.

BOK csarnok, központi menekült-tranzit

Eredendően a Keleti és a Nyugati pályaudvaron működtettük a krízisközpontjainkat, március közepén ezek átköltöztek a BOK (volt SYMA) csarnokba. A Fővárosi Kormányhivatal ill. Védelmi Bizottság által működtetett menekült-tranzitban a vonattal érkező ukrán menekülteknek segítünk abban, hogy szállást találjanak, illetve szükség esetén segítünk a fuvarozásban, külföldre utazásban (repülőjegyek ill. buszjegyek vásárlása azoknak, akiknek erre nincs pénzük)