A CEU és a bevándorlási különadó kapcsán világossá vált, mi a fidesz-birodalom új stratégiája a számukra nem tetsző civil szervezetekkel, intézményekkel szemben: elbizonytalanítani és ellehetetleníteni. A 2/3-ad birtokában képlékenyen értelmezhető jogszabályokat alkotnak, és olyan állapotokat hoznak létre, hogy a szervezetek maguktól döntsenek a megszűnés, távozás mellett.

Az adóhivatal 3 hónapja nem hajlandó válaszolni a bevándorlási különadóval kapcsolatban feltett kérdéseinkre, a saját maga által írásban vállalt november 30-i határidőt sem tartotta be.

A Migration Aid Alapítvány vezetősége úgy döntött, nem hagyja magát elbizonytalanítani, és ha a NAV nem hajlandó értelmezni a bevándorlási különadóról szóló törvényt, akkor majd értelmezzük a magunk szájíze szerint.

Mi pedig úgy döntöttünk, hogy mostantól nem foglalkozunk a bevándorlási különadóval. Az augusztus 26-án meghirdetett adománygyűjtési stopnak a mai nappal vége, újra fogadjuk a pénzbeli és tárgyi adományokat.

Kényszerhelyzetbe kerülve döntöttünk így: a bizonytalan jogi helyzet miatt meghirdetett adományfogadási stopunk következtében az elmúlt 3 hónapban feléltük a tartalékainkat. A menekült családokat támogató központunk a héten már zárva tart, nem tudjuk feltölteni a tartós élelmiszereket, alapvető higiéniai termékeket kínáló polcainkat. Az utolsó lisztet, cukrot, étolajat és mosóport egy négy gyerekes afgán családnak adtuk.

Ellenállunk azoknak a kormányzati törekvéseknek, hogy ellehetetlenítsék a menekültek ellátását segítő törekvéseinket, és mindaddig folytatjuk a munkánkat, amíg ehhez támogatókat találunk.

Mert ahol a jog jogtalansággá válik, az ellenállás kötelesség.

Ha segítenél…
A Migration Aid Alapítvány Forint-számlaszáma: 12011351-01589917-00100003 (Raiffeisen Bank, Budapest)
Pay-palon keresztül is támogathatsz bennünket: info@migrationaid.org. Egyszeri, tetszőleges összegű PayPal támogatáshoz kattints ide.
Köszönjük!

(Címlapkép: Andrew Quilty/TIME)

  •  
  •  
  •