Menü

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Két mondatban összefoglalva:
Összefogni azokat az embereket, akik együttéreznek otthonaikat kényszerből elhagyó, üldözött embertársaikkal.
Továbbá azt a segítséget, amit nyújtani tudunk számukra, minél hatékonyabban és bürokráciamentesen eljuttatni a rászorulóknak.

Ezen belül négy fő területre fókuszálunk:
1. A rászoruló menedékkérők életbenmaradását, egészségi állapotának megőrzését segítő terepi munka. Élelmiszerrel, ivóvízzel, ruházati és higiéniai termékekkel, sátrakkal, hálózsákokkal, tüzelőanyaggal, pszichológiai segítségnyújtással, információval látjuk el a még úton lévőket.
2. Státuszt kapott menekültek segítése. A magyar menekültügyi rendszer 2017. márciusi módosítása óta a menekült, oltalmazott vagy befogadott státuszt kapott embereket 30 nap elteltével minden további segítség nélkül a nyitott menekülttáborokból az utcára rakják. Nyelvismeret, munka nélkül kell túlélniük egy számukra idegen, és a kormánypropagandának köszönhetően egyre ellenségesebb környezetben. Sokuknak a tartalékolt pénze is elfogy addigra, egyre több szír, afgán család köt ki hajléktalanszállókon vagy a budapesti utcákon.
Egy éve dédelgetjük azt az álmunkat, hogy egy budapesti ingatlanban létrehozzuk a “Szolidaritás Házát“, ami ugyan csak átmenetileg, de segíteni tud ezeken az embereken. Többet erről a “Szolidaritás Háza” menüpont alatt olvashatsz.
3. A migrációval és menekültüggyel kapcsolatos közvélekedés formálása. Az elmúlt 2-3 évben a menekültügy politikai játszmák terepe lett, a szakmai kommunikáció egyre jobban háttérbe szorult. Szeretnénk nagyobb figyelmet fordítani arra, hogy a magyar polgárok a politikai elit propagandájától eltérő perspektívából is találkozzanak a migrációhoz, menekültügyhöz kapcsolódó információkkal. A weboldalunkon kívül különböző online felületeken, nyomtatott és audiovizuális médiákon keresztül, továbbá rendezvények szervezésével szeretnénk eljuttatni üzeneteinket az érdeklődőkhöz.
4. Globális migrációs folyamatok és ezek hátterének ill. biztonságpolitikai aspektusainak a kutatása. A globális migráció, ezen belül elsősorban a Magyarországot is érintő folyamatok monitorozása adat- és információgyűjtéssel, ezek feldolgozása és elemzése. A kutatási tevékenység kiterjed a migráció kiváltó okaira, a migrációs útvonalakon szerzett tapasztalatokra, a migrációhoz kapcsolódó bűncselekményekre – különös tekintettel az embercsempésztre és a hatósági visszaélésekre -, továbbá a migrációhoz kapcsolódó társadalmi, szociálpszichológiai folyamatokra és a migráció biztonságpolitikai vonzataira. A tevékenység része a kutatási munka eredményeinek publikálása, és képviselete szakmai fórumokon, rendezvényeken.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]