Dióhéjban a múlt (2015-2019) - Migration Aid

Dióhéjban a Migration Aid története 2015-től napjainking, a teljesség igénye nélkül.

2015 nyara: amikor minden elkezdődött

2015 júniusától a budapesti pályaudvarokon egyre gyakrabban torlódtak fel a menekültek, átutazóban Ausztria felé. Mivel a magyar kormány semilyen segítséget nem nyújtott a helyzet normalizálására, a menekültek támogatására helyi civilek spontán segítséget szerveztek. A koordináció jellemzően facebook-csoportokon keresztül zajlott, ezek közül adta az egyiknek a Migration Aid nevet Újhelyi Sándor, a csoport alapítója. 2015 nyarán a Migration Aid elsősorban a budapesti és vidéki vasútállomásokon várokozóknak segített.

A Migration Aid mögött az első hónapokban semilyen jogi személyiségű szervezet nem állt, lényegében magánszemélyek részben koordinált segítő akcióinak elnevezése volt. Ennek számtalan hátránya volt, többek között adománygyűjtés és a kiadások elszámolása terén. Ennek menedzselésére lett bejegyezve Angliában 2015 novemberében a Migration Aid International, egy a non-profit kft.

2015 vége, 2016 eleje: A magyar határtól Görögországig

2015. szeptember közepétől a magyar hatóságok a határokhoz érkező menedékkérőket nem Budapesten keresztül, hanem a horvát határtól szállította az osztrák-magyar határhoz. Ezekben a hetekben a Migration Aid önkéntesei az adományozóink jóvoltából a határállomásokon segítettek, elsősorban Magyarbólyban, Beremenden és Hegyeshalomban.

2015. október közepén Magyarország lezárta a határait, a nyugat-balkáni útvonalon érkező napi több ezer menekült onnantól a Szerbia-Horvátország-Szlovénia-Ausztia útvonalat használta Nyugat-Európa irányába. A Migration Aid tevékenységeinek súlypontja onnantól a határainkon kívülre helyeződött át, a szerb-horvát, a horvát-szlovén és a szlovén-osztrák határterületen segítettünk.

2015 novemberében döntöttünk úgy, hogy felmérjük a helyzetet a kritikusnak számító görög szigeteken, ahol a tengeri átkelés közben sok halálos kimenetelű tragédia történt. Innentől az oldalon látható valamennyi felvételt az önkénteseink készítették a terepen végzett segítő munkájuk közben.

Leszboszon azt láttuk, hogy rengeteg segítségre lenne szükség. Így a Migration Aid támogatásával létrejött a SIRIUS.HELP projekt, amely elsősorban a görög szigeteken partot érő menekültek megsegítésére jött létre. 2016 januárjától folyamatosan 4-6 önkéntesünk volt nappali ill. éjszakai műszakokban szolgálatban Leszbosz partjain.

Az önkéntesek 1-2 hetente váltották egymást. Többségük Magyarországról utazott Leszboszra, de voltak német, amerikai, román önkénteseink is. Mivel a több mint 100 km hosszú, több helyen kifejezetten veszélyes partszakaszon bármikor partot érhettek menekülteket szállító gumicsónakok, a területen dolgozó szervezetek koordinált beosztásban, egymást is riasztva próbálták a csónakok balesetmentes partot érését, és az esetleges sérültek (elsősorban kihűlt gyerekek, idősek) ellátását biztosítani.

2016: Leszbosz, Athén környéki menekülttáborok és a tranzitzónák

2016 márciusától egy újabb helyszínnel bővítettük tevékenységünkeint: az Athén környéki menekülttáborokban segítettünk, elsősorban gyerekprogramokkal, étel- és ruhaosztással.

2016 szeptemberétől újabb kihívásokkal néztünk szembe: a SIRIUS.HELP belépési engedélyt kapott a tompai ill. a röszkei tranzitzónába, továbbá a Magyarország területén található menekülttáborokba. Széles skálán segítettünk: a tranzitzónákban főzési alapanyagok, tüzelő, ruhanemű, higiéniai termékek osztása, továbbá orvosi elsősegélynyújtás is szerepelt a feladataink között. A kiskunhalasi befogadó központban megszerveztük az ott tartózkodó menekültek számára feleslegessé vált, de jó állapotú ruhaneműk begyűjtését, tisztítását és újrafelhasználását.

2016 augusztusában lecseréltük a Migration Aid addigi logóját és eldöndöttük, hogy a magyarországi tevékenységeink támogatására létrehozzuk a Migration Aid Alapítványt. A bejegyzési folyamat hosszadalmasabb lett, mint gondoltuk, a következő év közepéig húzódott el.

2016. május: Gyereknap a bicskei menekülttábor porontyainak

2016. május végén az akkor még működő bicskei menekülttábor gyerekeinek és szüleiknek tartottunk egész napos gyereknapi programot. Ugrálóvár, játékos vetélkedők, bohóc, arcfestés – mindenki talált magának elfoglaltságot.

2017 nyara: botrányba fullad a menekült családok nyaraltatásának szándéka

2017-ben egy forró nyári napon egy afgán családdal, akiket már a tranzitzónából ismertünk, spontán leutaztunk a Balatonra hűsölni. Mindenki jól érezte magát és senki sem nézett ránk ferde szemmel.

Ezen felbuzdulva szerettünk más befogadott, menekült családoknak is nyaralási lehetőséget biztosítani, és ehhez helyszíneket kerestünk. A tervünkre lecsapott a politika. Előbb Esztergályhorvátiban gördítettek akadályokat az elképzeléseink elé, 3 héttel később Őcsényben lett botrány abból, hogy egy helyi panziós helyet biztosított volna számunkra.

Több ezer magyar rászorulónak segítünk 2017 hideg telén

2017 végén – 2018 elején hajdúsági és nyírségi települések tucatjaira juttattunk el összesen 90 köbméternyi segélyt. A Migration Aid központi raktárából heteken keresztül szállítottuk furgonokkal a több ezer pulóvert, nadrágot, kabátot, cipőt a debreceni átmeneti raktárba. Onnan a Migration Aid helyi önkéntesei és a környék településeinek szociális munkásai közösen juttatták el a segítséget a rászoruló családoknak. A ruházati termékeken kívül bútorokat, konyhai felszereléseket, játékokat – utóbbiból a szegényebb óvodákba is jutott – osztottunk szét. Több száz hálózsákot, takarót kaptak hajléktalanok, több mint 20 ezer műanyag tányért és evőeszközt pedig a hajléktalanellátó intézmények. A segélyezési akciót német, osztrák és svájci partnereink adományai tették lehetővé.

2018: Új dimenziókat kap a magyar kormány ármánykodása a Migration Aid ellen

Innentől kezdve a kormánypárti politika végérvényesen rászállt a Migration Aidre, és minden létező eszközzel próbálták besározni a nevünket, ellehetetleníteni a munkánkat. Néhány héttel a 2018-as parlamenti választások előtt pattant ki a Black Cube botrány: kormányközeli személyek megbízásából egy izraeli privát titkosszolgálat Bécsbe invitálta a Migration Aid operatív igazgatóját, hogy illegális tevékenységekre buzdítsák, és erről titokban felvételt készítettek. Amit nem tudtak, hogy Siewert András már korábban gyanút fogott és értesítette az ügyről a magyar polgári titkosszolgálatot. Oknyomozó újságírók munkája nyomán derült ki, hogy egy átfogó akcióról volt szó, amely során a menekülteteket segító szervezetekről próbáltak olyan titkos hangfelvételeket készíteni, amik felhasználhatóak a kampányban.

2018 elejétől működtettük Budapesten a menekült családokat segítő központunkat. Ez lett az általunk támogatott, Magyarország által befogadott menekültek humanitárius ellátó helye. A polcokra kirakott ruhaneműket, tartós élelmiszereket, higiéniai termékeket, háztartási felszereléseket, játékokat a rászoruló családok egy meghatározott összeg keretéig ingyen elvihették.

2019: Égikert – egy újabb nagy kihívás

A 2017 nyarán-őszén szerzett nyomasztó vidéki tapasztalataink a menekültek nyaraltatásával kapcsolatban arra ösztönöztek bennünket, hogy visszatérjünk az akkori helyszínekre. Egy osztrák támogatónk korlátlan idejű ingyenes használatra a rendelkezésünkre bocsátotta Esztergályhorvátiban található ingatlanát, ahogy fentebb is említettük, itt ütköztünk elsőként ellenállásba a nyaraltatási szándékunkkal.

A terület hasznosításával kapcsolatos elképzeléseinket úgy alakítottuk át, hogy abból többet profitáljon a helyi közösség, így jobban bevonhatóvá válnak az itteni folyamatokba. Abban reménykedünk, hogy ezzel sikerül más perspektívát adnunk a környék lakóinak arra, miért tartjuk fontosnak az emberek közötti empátiát, együttműködést, függetlenül származástól és vallástól. A területet Égikertnek neveztük el. Közösségi gazdálkodás, szociális farm, rászoruló családok segítése, interkultúrális kapcsolatok szövése – többek között ilyen célok fogalmazódtak meg. Jelenleg a terület átalakítása zajlik. A projekt saját weboldalt kapott, ott további információkat találsz, ha érdekel, hogy mi történik jelenleg Égikertben.

Nem szeretnél lemaradni a legújabb hírekről, eseményekről? Ha megadod az e-mail címed, azonnali értesítést kapsz minden új bejegyzésről:

Fontosnak tartod a Migration Aid munkáját? Már 1.000 Ft támogatás is sokat számít.

Támogatásokat a Migration Aid Alapítvány fogad az alábbi számlára: 12011351-01589917-00100003
IBAN: HU06 1201 1351 0158 9917 0010 0003

SWIFT (BIC): UBRTHUHB

A PayPalon keresztül is lehetőséged van egyszeri tetszőleges összegű, vagy havi rendszeres támogatást nyújtani.
PayPal: info@migrationaid.org vagy kattints ide.

  •  
  •  
  •