Egy kémjátszma kronológiája

A Black Cube ügy - Migration Aid
[hfe_template id='2693']

2017. decemberében, néhány nappal karácsony előtt furcsa tartalmú e-mail érkezett Siewert András, a Migration Aid egyik vezetőjének privát e-mail fiókjába. A később Black Cube ügyként elhíresült ügynek az alábbiakban közzétesszük az e-mailben bonyolított levelezését.

2017. december 19.: Megérkezik az első e-mail

A Black Cube ügy - Migration Aid

Egy szabványosnak és a megjelenése alapján professzionálisnak mondható üzleti e-mailt láthatunk. A cégnek van logója, weboldala, londoni irodája, telefonszáma, a feladónak a céges domain névre bejegyzett e-mail címe (nem gmail vagy más, ingyenes szolgáltatónál regisztrált e-mail), kifogástalannak nevezhető corporate design,
Az egyetlen, ami az e-mail tüzetesebb vizsgálata során feltűnik: a vezeteknév háromféleképp van írva (sárgával kiemelve általam).
A megszólítás személyes és utal az egyik aktuális tevékenységemre (migráció), tehát egyértelmű, hogy nem spam és konkrétan nekem szánták. Erre utal az is, hogy a privát e-mail címemre érkezett (ennek a későbbiekben még nagy jelentősége lesz).

2017. december 21.: Mivel nem reagáltam, 2 nappal az első e-mail után figyelemfelhívó üzenetet kapok

A Black Cube ügy - Migration Aid

2 nap telt el és máris jött egy emlékeztető, hogy választ várnak. Miért volt ez ennyire sürgős így az ünnepek környékén? Ekkor döntöttem úgy, hogy foglalkozom az e-maillel.

Amióta a Migration Aid operatív igazgatója vagyok, mindig óvatosan kezeltük a külső, ismeretlen megkereséseket. Ennek az az egyszerű oka van, hogy a migráció egész Európában nemzetbiztonsági ügy. Nyílt titok, hogy vannak titkosszolgálatok, akik maguk működtetnek kisebb segélyszervezeteket, hogy ezeken keresztül feltűnésmentesen jelen tudjanak lenni a migrációs válságövezetekben. Az sem volt ismeretlen előttünk, hogy vannak olyan titkosszolgálati segítők, akik nem csak gyűjtik az információkat a fedőtörténetük segítségével, hanem megpróbálnak befolyást is gyakorolni akár a menekültekre, akár a terepen dolgozó segélyszervezetek képviselőire. Több esetben is tanúi voltunk ennek a terepi munka során. Ebből kifolyólag a szervezeten belül vannak bizonyos óvatossági szabályok, amelyeknek az a célja, hogy ne épülhessenek be hozzánk ügynökök ill. titkosszolgálati szervek vagy más érdekcsoportok ne tudják a maguk céljaira felhasználni a Migration Aid-et. Ugyanebből az okból kifolyólag tartunk távolságot politikusoktól és befolyásos gazdasági szereplőktől (pl. Soros Györgytől).
Van egy szúk szakmai tanácsadó csoport, ami szokatlan megkeresések vagy kritikus szituációk esetén segíti a munkámat.

Ez történt ezen a decemberi napon is. Miután elvégeztem néhány rutin műveletet (megnéztem a Smart Innotech weboldalát, ellenőriztem a domain bejegyzésének időpontját, rákerestem a cég nevére, vannak-e hivatkozások a neten, ellenőriztem az angol cégnyilvántartást), az addig rendelkezésre álló információkkal felkerestem a tanácsadó csoportot. Ami biztos volt: nincs bejegyezve ilyen cég, de a telefonszám és az iroda címe valós.

A domain 2017. február 15-én lett regisztrálva. A WayBack Machine nevű oldalon (ami automatikusan készít képernyőfotókat egy-egy weboldal korábbi állapotáról) az derült ki, hogy 2017-ben 5 screenshot készült az oldalról. Az első június 4-én, az utolsó október 27-én. Az első négy screenshot még át lett irányítva (feltehetően ugyanúgy a szolgáltató wix.com oldalára, mint most, amiután megszüntették a weboldalt). Az október 27-i felvételnél a WayBack Machine már nem jelez átirányítást, ugyanakkor a címlap még mindig csak egy fehér oldal. Ez azt jelenti, hogy addigra az oldal fejlesztés alatt állt, de még nem készült el.
Mire következtethetünk mindebből? A weboldal kifejezetten ehhez a projekthez lett fejlesztve, október végére már biztosan volt megbízás (hiszen elkezdtek rajta dolgozni).

Update (2021. október 21.): Az egész ügy hátterét nyilvánosságra hozva most már leírhatom, hogy az e-mailt a gyanús körülmények között még aznap továbbítottam az Alkotmányvédelmi Hivatalnak. Innentől kezdve a teljes kommunikáció a “Smart Innotech” képviselőivel a Hivatal munkatársaival egyeztetve zajlott.

2017. december 21.: A válasz

A Black Cube ügy - Migration Aid

Rövid konzultáció után úgy döntüttünk, válaszolunk a levélre. Egyrészt megpróbálunk további konkrétumokat megtudakolni, másrészt felvetjük, hogy lehetne-e Budapesten tartani a találkozót.
Amiben már biztosak voltunk, hogy valami nem stimmel a dologgal, de ahhoz keveset tudtunk, hogy már elkezdjünk elméleteket gyártani. A követendő stratégiánk egyik elemét azonban már megfogalmaztuk: próbáljuk meg Bécs helyett Budapestet javasolni helyszínként.

2017. december 22.: Ragaszkodnak a bécsi helyszínhez

A Black Cube ügy - Migration Aid

24 órát sem kellett várni a válaszra. A budapesti találkozó javaslatát elutasították és ismét egy általános, de a technológiai hátterét tekintve egy egyre gyanúsabb ügyet vázoltak fel.

2017. december 27.: Konkretizálják a találkozó időpontját és helyszínét

A Black Cube ügy - Migration Aid

Az ünnepek utáni első nap jött a következő e-mail. Ebben pontosítják a találkozó helyszínét (a bécsi Intercontinental szálló lobbija) és időpontját: délelőtt 11 óra.
Ezzel együtt felajánlják, hogy amennyiben megadom az ehhez szükséges személyi adatokat, lefoglalják a repülőjegyet. Egy Budapest-Bécs repülőjegy oda-vissza 190.000 Ft-ba került volna egy főre.
Úgy döntöttünk, hogy néhány napig nem válaszolunk és kivárjuk, mi lesz erre a reakciójuk.

2018. január 3.: Telefonhívás a Smart Innotechtől

10:45-kor csörög a telefonom, anoním hívó. Egy hölgy jelentkezik be (brit akcentusú angollal), hogy a Smart Innotechtől van. Mr. Alexandrov megbízásából hív. Mivel nem jeleztünk vissza, szeretné tudni, hogy akkor minden rendben van-e az utazással. Igen, ott leszek – volt a válaszom.

Ekkor még nem tudhattuk, de ő egy harmadik személy a Smart Innotechnél, a hangja nem azonos azzal a hölgyével, akivel később Bécsben találkoztunk. A hívószám nélküli hívás egy újabb fura momentum, nem jellemző az üzleti életben. A hívás minőségét alapul véve valószínúleg IP-alapú hívás volt.

2018. január 3.: Felpörögnek az események – egyeztetések és döntések

A délután folyamán összeültünk, hogy átbeszéljük a helyzetet és döntsünk a követendő stratégiáról, következő lépésekről.
A telefonhívás tovább csökkentette annak valószínűségét, hogy valaki csak szórakozik velünk. Ennek fényében újra átnéztük az eddig e-mailek tartalmát. A Smart Innotech által megfogalmazott technológiai megoldásnak különösebben sok értelme nincs (gyűjtsük össze menekültek személyi adatait), adatvédelmi szempontból viszont annál aggályosabb.
Ekkor vetődött fel először határozottabban, hogy a fentiek miatt lehet, hogy ez csak egy fedőtörténet, valójában más szándékok vezérlik őket, ill. hogy ez lehet egy titkosszolgálat beszervezési kísérlete.

2018. január 4.: Mobil szám elküldése a Smart Innotechnek

A Black Cube ügy - Migration Aid

Írásban is reagáltunk a Smart Innotech felé. Egyrészt megadtam a mobil számom az egyszerűbb kommunikáció érdekében, természetesen abban reménykedve, hogy én is kapok mobil elérhetőséget. Egy külföldi üzleti találkozó előtt ez szinte alap. Másrészt felvetettem, hogy jó lenne egy tolmács annak érdekében, hogy biztosan értsünk mindent egymás mondandójából.

2018. január 5.: Nem kaptunk mobil elérhetőséget, de megtudjuk: ketten jönnek a találkozóra

A Black Cube ügy - Migration Aid

Újabb szokatlan megnyilvánulás, hogy nem kapunk mobil telefonos elérhetőséget. Ahogy már írtam, az üzleti életben ez teljesen magától értetődő lenne egy ilyen találkozó előtt, mindkét fél érdekében. A jelek arra mutattak, hogy Mr. X minden lehetséges módon megpróbálja elfedni, hogy valójában kicsoda és mit akar tőlem.

2018. január 9.: A szálloda lobbijában semmit sem tudnak egy Mr. Alexandrovról

A Black Cube ügy - Migration Aid

Az Alexandrov úr által leírtaknak megfelelően az Intercontinental szálló recepcióján jelezzük, hogy találkozónk van nevezett személlyel. A recepciós utánanéz a számítógépben, majd közli: nincs ilyen vendégük.
Ekkor egy pillanatra azt gondoltam, hogy mégis felültettek. Egyéb lehetőségek híján 10:58-kor írtam ezt az e-mailt.
A további eseményekről ezen a napon egy külön posztban írok.

2018. január 10.: Információkat kérnek magyar civil és politikai kapcsolatokról

A Black Cube ügy - Migration Aid

Már másnap jött az újabb üzenet. Ennek tartalmából talán már látszik, hogy Mr. X nem tudott meg túl sokmindent tőlünk, ezért e-malben is arra próbál ösztönözni, hogy osszam meg vele: milyen civil és politikai kapcsolataink vannak.

2018. január 14.: Egy találkozó, amin felvetem, hogy belpolitikai szál lehet a háttérben

Összedugtuk néhányan a fejünket, hogy kielemezzük a Bécsben történteket és elhangzottakat ill. az egész eddigi folyamatot. Metakommunikációs és pszichológiai elemzést is végeztünk. Modelleztük a különböző lehetőségeket. Ekkor fogalmaztam meg először, hogy különböző – a teljes képbe sehogy sem illő – mozaikdarabok felvetik a lehetőségét annak: a jelenlegi kormánypártokhoz közelálló, magas rangú politikusok is lehetnek a megbízók (az érvelést később fogom részletesen kifejteni).

2018. január 15.: Hogyan képzelik az adatbázis építést?

A Black Cube ügy - Migration Aid

A válaszunkban továbbra is kerüljük a konkrétumokat, csak azokra a szervezetekre kérdezünk rá, akiket ők említettek a bécsi találkozón.
Továbbá megpróbálnánk kérdéseket feltéve kideríteni, mennyire felkészültek az adatbázis-építéshez szükséges háttérismeretek terén, mert a bécsi találkozón elhangzottakból arra következtettünk: nem igazán szakemberei a témának.

2018. január 22.: Titkosított adatbázis, illegális adatgyűjtés

A Black Cube ügy - Migration Aid

Válaszában azt írja a Smart Innotech, hogy már felvették a kapcsolatot az általuk Bécsben megnevezett szervezetekkel, válaszra várnak. Ez valótlan állítás. Egyelőre senkit sem akartunk belerántani az ügybe, ezért a Menedékesektől csak annyit kérdeztünk, megkereste-e őket egy Smart Innotech nevű cég. A válasz nemleges volt. Érthetetlen, miért fogalmaztak meg egy olyan állítást, amit mi elég egyszerűen tudtunk itthon ellenőrizni.
Az adatbázissal kapcsolatban feltett kérdéseinkre ismét nagyon általános válaszokat kaptunk. Nem úgy tűnt ezek alapján, hogy ez a technikailag érett, átgondolt koncepció. Tehát akkor csak csali lehet.
Mivel írásban nem tudták tőlünk kicsikarni a számukra szükséges információkat, felvetnek egy újabb találkozót.

2018. január 26.: Egy újabb találkozó előkészítése: Lehetne Budapesten?

A Black Cube ügy - Migration Aid

Az újabb találkozó felvetésére konkrét időpontot javasoltam. A cél az volt, hogy kiderítsük: mennyire fontos nekik ez a találkozó, elutaznak-e Bécsbe csak azért, hogy velem találkozzanak. Ezen kívül ismét tettünk egy óvatos kísérletet arra, hogy Budapestre csábítsuk őket.

2018. január 29.: Februar 12-ére tűzzük ki a következő találkozó időpontját

A Black Cube ügy - Migration Aid

Elfogadják az általam javasolt időpontot, de továbbra sem akarnak Budapestre jönni. Ismét az előző találkozó helyszínén szeretnének velünk találkozni.

2018. február 12.: Második bécsi találkozó

Sor kerül a második bécsi találkozóra, erről is külön bejegyzésben írok majd részletesebben. Az első bécsi találkozóhoz hasonlóan azúttal is titokban hangfelvételt készítünk a beszélgetésről.

2018. február 26.: Az utolsó e-mail

A második bécsi találkozó után még váltottunk pár e-mailt, de ezek lényegében már csak arról szóltak, hogy továbbra is szerettek volna tőlünk egy listát szervezetekről, akikkel kapcsolatban állunk.
Február 26-án kaptuk a Smart Innotechtől az utolsó e-mailt, amelynek a záró mondata így hangzik: “I will keep you updated on the progress of the project” (“Tájékoztatni fogjuk a projekt előmeneteléről.”)
Ezt követően mi már nem hallottunk róluk semmit. Mint kiderült, ekkor már a Helsinki Bizottságot próbálták hasonló módon egy bécsi találkozóra invitálni.

2018. március 19.: A Magyar Idők részleteket közöl a bécsi beszélgetésekből

Három héttel később Bayer Zsolt tollából egy cikk jelent meg a Magyar Idők nevű, kormányközeli lap hasábjain. Ebben információkat közölnek arról, hogy egy “beépített oknyomozó újságírónak” sikerült információkat szereznie arról, hogy menekültek adataiból illegális adatbázist építünk. ivel a cikk végén folytatást ígért, nem reagáltunk azonnal, hanem vártunk a folytatásra. Két nappal később már hangfelvétel-részleteket is publikált egy újabb cikkben. Amit azonnal meg tudtunk állapítani: ez nem ugyanaz a hangfelvétel, mint a miénk (az egyiken Mr. X hangja hallatszik erősebben, a másikon az enyém).

[Címlapfotó: Magyar Nemzet]

Privacy Preference Center