Menü

“Ekkora gyűlöletbe miért hoztok menekülteket?”

“Takarodj innen, vagy felgyújtjuk a házadat”- ilyen fenyegetés is elhangzott a hétfő esti őcsényi falugyűlésen, amelynek egyetlen témája az a hír volt, hogy néhány napra kikapcsolódni jönne 1-2 menekült család egy helyi panzióba. A fenyegetést a szálláshely tulajdonosa kapta.

Az őcsényi közösségi házban annyi érdeklődő volt, hogy nem fértek a terembe, a falu alpolgármester asszonya szerint sosem volt még ennyi ember falugyűlésen.

Fülöp János, a település polgármestere mind a bevezetőjében, mind a későbbi hozzászólásaiban a józan, parlamentáris párbeszédet kérte a falubeliektől. Nem túl nagy sikerrel. A falugyűlésen résztvevők nagyjából három csoportra oszthatók: a hangoskodók, akiket nem is érdekelt semmiféle információ és ezt rendszeresen be is kiabálták: “Bármit mondasz, ide nem jöttök”. A másik csoportot azok alkották, akik féltek. Őcsényben megjelenő erőszakolóktól, terroristáktól. Az különösebben nem hatott meg senkit, hogy a magyar állam oltalma alatt állók pont azért kapnak státuszt, mert maguk is terror és az erőszak elől menekülnek. A harmadik csoportot a csendes megfigyelők alkották: voltak kérdéseik, de ezek érdemi megválaszolásáig el sem jutottunk.

Ugyan több helyi azzal kezdte felszólalalását, hogy “mi nem vagyunk rasszisták”, de az idegennyűlölet tapintható volt. “A törökök is úgy foglalták el Budát, hogy szépen lassan beszivárogtak.” “Először jönnek 10-en, aztán százan. Először csak itt akarnak nyaralni, aztán ide is akarnak költözni.” “Németországból azért jöttem haza, mert ott már ki sem mertem menni az utcára, mindenhol muszlimok voltak. A faluban legalább a sajátjaim között vagyok.” “Ott van a panzióval szemben az iskola, hogyan fogjuk megvédeni a lányainkat?”

Zoltán, a panzió tulajdonosa és Siewert András a Migration Aid képviseletében 1,5 órán át próbált válaszolni a kérdésekre, felvetésekre.

A polgármester úr konklúziója végül az volt: a panzió teljesen legálisan működik, az önkormányzatnak jogilag nincs lehetősége fellépni az ellen, hogy itt bárki is megszálljon. De Önök, a falu lakói tehetnek ellene, például polgári engedetlenséggel. Körbeveszik a házat és megakadályozzák, hogy oda bejussanak. De személyi legyen Önöknél, ha rendőri intézkedésre kerül sor.

Siewert András az a-tv stábja számára a falugyűlés végén így foglalta össze a véleményét:

“A jelenlegi közhangulatot ismerve nagyjából erre lehetett számítani. Amit sajnálok, hogy a helyiek az esélyt sem adják meg a menekülteknek. Nem mondják azt, hogy oké, jöjjön ide egy család megszállni pár napra és nézzük meg mi történik. Lesz-e egyáltalán bármiféle probléma. Legfeljebb ott áll majd egy rendőrautó a panzió előtt mindenki nyugalma, biztonságérzete érdekében. A félelmeket megértem, hiszen pont ez volt a célja az elmúlt két év kormánypropagandájának, hogy a magyarok féljenek.”

Az alpolgármester asszony a falugyűlés közepén úgy fogalmazott: jó látni, hogy ennyien eljöttek, hogy a falu összefogott. “Jöjjenek máskor is, fogjanak össze más ügyekben is.”

Sajnos nincs jó hírünk ezzel kapcsolatban. Közismert szociálpszichológiai jelenség, hogy a közös ellenség gyűlölete összekovácsol. De a gyűlölet nem szociális kötőerő, aki erre alapoz közösséget, homokra épít.

Már csak az a kérdés, mi lesz ebből az országból, ha ennyi gyűlölet és félelem van az emberekben. A menekültek egyszer majd elfogynak, de a gyűlölet megmarad. És új irányt keres magának…

Frissítés: Ma reggelre kiszúrták a panziótulajdonos autójának kerekeit, a rendőrség helyszínel.