[evp_embed_video url=”http://migrationaid.org/videos/Gazdagok-szegenyek-Landscape.mp4″ width=”840″ template=”mediaelement” poster=”http://migrationaid.org/videos/rich-poors-cover.jpg”]

Az elmúlt két évben tevékenységeink középpontjában a háborúk, üldözés és nélkülözés elől menekülők humanitárius megsegítése állt: ruhát, élelmiszert vagy épp bíztató szavakat adtunk ezeknek az embereknek. Miközben velük foglalkoztunk, észre sem vettük, mi történik a környezetünkben élő emberekkel. Persze, láttuk az útmentén katonásan sorakozó plakátokat, amik azt üzenték: félj az idegenektől. Olvassuk és halljuk a kormánypropagandát, amely megállás nélkül hamis üzenetekkel szőnyegbombázza a saját állampolgárait.
De csak most döbbentünk rá arra, hogy a gondolatokat és szíveket mérgező sötétség mekkora kárt okozott. Most, amikor látjuk, tapasztaljuk, hogy néhány oltalmazott szír, afgán és iraki család pihenésének megszervezése mennyi gyűlöletet szül honfitársainkban.
Még a fojtogató szocialista korszakban is mi voltunk a “legvidámabb barakk”, töretlen vendégszeretettel és nyitottsággal vártuk az országba érkező idegent, bárhonnan és bármiért is fújta hozzánk a szél.
Változtatnunk kell. Már milliók szorulnak támogatásra a saját hazánkban is. Kicsik vagyunk ahhoz, hogy megoldjuk a szegénység, a nélkülözés minden baját, de talán tehetünk azért, hogy kevesebb áldozata legyen annak a félelemkeltő propagandaháborúnak, amivel a kormány a saját népét taszítja sötétségbe. Mert ennek már nem csak a menekültek az áldozatai, hanem mi mindannyian.

Ne értsétek félre: továbbra sem fogunk politizálni, nekünk mindegy, ki van hatalmon, úgyis azt csinálnak, amit akarnak. Bennünket az emberek érdekelnek. Azok, akikkel együtt élünk ebben az országban, és akiket megtéveszt a hatalom egyoldalú, az előítéleteket és sztereotípiákat vírusként terjesztő kommunikációs gépezete. Továbbra is a segítés marad valamennyi tevékenységünk központi eleme. Azonban ahhoz, hogy nem csak a menekültek számára, hanem számunkra is élhető maradjon ez az ország, tennünk kell. Mégpedig közvélemény formálással. Mert a biztonság valamennyiünk jogos igénye. De amit a kormányunk tesz, az nem a biztonságunkat növeli, csak a félelem magját hinti el az emberek szívében. A következő hetekben tétetelesen cáfolni fogjuk azokat a hazugságokat, amikről el akarják hitetni velünk, hogy értünk vannak.
Amire biztosan szükségünk van ehhez: összefogásra. Minden segítő kézre, gondolatra, érzésre. Mindenkiére, aki hozzánk hasonlóan rideg sötétségként éli meg azt, amit egy szűk hatalmi elit ránk akar erőltetni. Kísérjétek figyelemmel az oldalunkat további információkért.

Köszönjük, ha megosztod.