Földbárka – Migration Aid - Szeresd velünk a Földet
[hfe_template id='2693']
Földbárka – Migration Aid - Szeresd velünk a Földet

Mit jelent a földbárka és hogyan segítheti a menekültek életét? Ezt foglaljuk össze röviden ezen az oldalon.

A Magyarországon tartózkodó 1-2 ezer menekült nagy részének egyre súlyosabb probléma a lakhatás megoldása. A napokban lettünk megint tanúi annak, hogyan kerül egyik napról a másikra az utcára egy fiatal menekült házaspár, ha nem találunk a Migration Aid berkein belül egy segítő szándékú támogatót.

Az albérlet árak évek óta emelkednek, a magyar állam pedig semilyen közvetlen támogatást nem nyújt nekik ahhoz, hogy otthont tudjanak maguknak teremteni, emögött minden bizonnyal politikai szándék van. A lehetetlen helyzetbe kerülő családok egyre nagyobb arányban hagyják el az országot – több tízezer honfitársunkkal együtt – nyugati irányba.

A covid-járvány alatt az építőanyag árak is elszálltak, ami húzza magával fölfelé az ingatlanárakat. Ez pedig már mindenkit súlyosan érint, aki szeretne egy megfizethető otthont. Hosszú ideje keressük a választ arra a kérdésre, hogyan tudnánk enyhíteni ezen a helyzeten, milyen módon tudnánk a rászorulókat otthonhoz segíteni. Mivel a beköltözhető ingatlanok ára számukra megfizethetetlenül magas, csak az a lehetőség marad, hogy valamit építeni kell…

Két szempontot tartottunk szem előtt: a lehető legolcsóbb építési technológia legyen, és maximálisan vegye figyelembe a fenntarthatósági követelményeket. Úgy tűnik, hogy ez szinte elérhetetlen kombináció, hiszen a környezetbarát, fenntartható épületek sokszor még drágábbak is, mint azok, amik nem felelnek meg ennek a kritériumnak. A hagyományos építőanyagok árának 2021-es drasztikus növekedése, az árufuvarozás környezetszennyező hatásai kézenfekvővé teszik az építőipar számára is azt a megoldást, ami az élelmiszerek beszerzésénél a környezettudatos ember számára egyre nyilvánvalóbb: helyben előállított termékekből dolgozzunk.

Mindemellett van még egy dolog, amit ma már nem szabad elfelejteni egy otthon tervezésénél: egy épület legyen klímaváltozás-biztos. Az időjárást egyre szélsősegesebb jelenségek jellemzik hazánkban is: hirtelen lezúdúló nagy mennyiségű csapadék, szélviharok, pusztító méretű jégdarabokkal érkező jégesők, forró és aszályos nyári időszakok. A hagyományos tervezésű épületeknél még mindig nem veszik eléggé figyelembe ezeket a rizikófaktorokat.

A földbárka lehet egy megoldás a lakhatási problémákra

Több éves előkészítés, számolgatás, tapasztalatgyűjtés nyomán megalkottunk egy házépítési eljárást, ami figyelembe veszi az eddig felsorolt szempontokat, és ami a földbárka nevet kapta. A földbárka lényegében két olyan technológia ötvözése, ami a fenntartható építészet világában már többé-kevésbé ismert, itthon azonban csak elvétve alkalmazták eddig. Az egyik az ún- earthship, a másik pedig a szupervályogos (earthbag vagy superadobe) házépítés módszere.

Földbárka csak ott építhető eredményesen, ahol az épület észak-déli irányba tájolható, ugyanis fontos szerepet kap a belső hőmérséklet szabályozásában a déli homlokzat teljes területén húzódó „télikert“. Ez kell ahhoz, hogy az épület fűtéséhez maximálisan ki tudjuk használni a nap melegét (passzív fűtés). Ideálisak a déli fekvésű domboldalak, itt kisebb ráfordítással lehet létrehozni az épület szinte teljes felületét borító zöldtetőt. Mégsem egy klasszikus dombházról van szó, ugyanis kerüljük az épület kialakításánál a dombházakra jellemző íves formákat, kupolákat. Ennek oka, hogy a szögletes formáknak nem csak jobb a térkihasználása (jobban és ezáltal olcsóbban berendezhető), de szinte valamennyi munkafolyamat egyszerűbb, és ezáltal kevesebbe kerül. Egy négyszög formájú nyílászáró olcsóbb, mint egy íves, jobban sorolható, kevesebb vágási hulladék keletkezik a burkolásnál, és még sorolhatnánk.

Csak a télikertes résznek nincs zöldteteje, amelynek a dél felé néző ferde tetőfelülete ideális lehet napelemek vagy a használati melegvíz előállítását végző napkollektor fogadására.

A földbárka költségkímélő és környezettudatos kivitelezhetőségének az alapja, hogy a teherhordó szerkezet tömegének akár 90%-a helyben állítható elő, az épület mellől kitermelt földből.

Földbárka – Migration Aid - Szeresd velünk a Földet

Mindenki számára hozzáférhető tapasztalatok

Mivel a két említett építési technológiával kapcsolatban önmagában is kevés a hazai tapasztalat, ezért az első célkitűzésünk az, hogy felépítsünk néhány teszt épületet, amelyek mind az építés időtartama alatt, mind a későbbiekben mindazok számára látogathatóak lesznek, akiket érdekel a földbárka, mint otthonteremtési lehetőség. Az építés és a fenntartás során szerzett tapasztalatainkat pedig folyamatosan nyilvánosan is közzétesszük.

2021-2022-ben három teszt-épületet szeretnénk megvalósítani. Az első egy nagyon egyszerű 16 nm-es “pince”, ahol csak a nyers falakat és az arra kerülő zöldtetőt húzzuk fel, itt azt szeretnénk vizsgálni, hogyan illeszthetőek össze a leghatékonyabban földbárka teherhordó szerkezetének elemei, és hogyan vízszigetelhető a legjobban.

Második lépésben egy 35 nm-es, 1-2 személy számára ideális lakóterületet jelentő teljes földbárkát szeretnénk megvalósítani, ezt követi egy mintegy 90 nm-es közösségi épület. Valamennyi kísérleti épületet a szervezetünk székhelyeként is működő, bárki által látogatható esztergályhorváti ingatlanon szeretnénk megvalósítani, így ezek a későbbiekben is szociális-közösségi funkciókat tölthetnek be.

A megvalósítás feltétele, hogy elegendő adományt és támogatást gyűjtsünk össze ehhez a kezdeményezéshez. Ha úgy érzed, hogy ezek jó lépések egy fenntartható jövő irányába, kérjük, támogass bennünket.

+ + + A Földbárka projektről többet a spirituális környezetvédelemmel foglalkozó AZ1.HU weboldalunkon olvashatsz. + + +