Menü

House of Solidarity

A magyar menekültjog folyamatos szigorítása az elmúlt 2 évben egyre embertelenebb körülmények közé kényszeríti az országban menekült státuszt kapott, azaz itt jogszerűen tartózkodó embereket is. A végzés kézhezvételétől számított 30 napon belül el kell hagyniuk azt a befogadó állomást, ahol addig tartózkodtak és legalább fedél volt a fejük fölött, kaptak ellátást. A magyar állam onnantól sem a menekültek szociális ellátásával, sem az integrációjukkal nem foglalkozik.

Azt tapasztaljuk, hogy egyre több menekültnek fogynak el addigra a tartalékai, arra sincs esélyük, hogy tovább utazzanak egy befogadóbb nyugati országba. Kényszerűen maradnak itt és próbálnak meg túlélni. A budapesti utcákon kolduló, hajléktalanszállókon meghúzódó szír családok ma már sajnos nem számítanak ritkaságnak. A társadalmi ranglétra legaljára kerülnek egy számukra idegen országban. A menekültlét egyik legsúlyosabb problémája az otthontalanság. A gyerekek elvesztik, vagy meg sem ismerik a biztonságot nyújtó otthon fogalmát, mert családjaikkal sokszor éveken át vannak úton, vándorolnak egyik országból a másikba, menekülttáborból menekülttáborba.

A Migration Aidnek sincs a megalakulása óta “otthona”, állandó központként funkcionáló irodája, közösségi tere. Elsősorban azért, mert nem akartunk erre pénzt áldozni, úgy gondoltuk, jobb helye is van. Jelenleg is kizárólag raktárhelyiségek bérlésére költünk. Önkénteseink a terepen vagy a virtuális világ chatszobáiban találkoznak és beszélnek meg mindent. Ha szükség van rá, valamelyikőnk otthonában vagy valamelyik pesti kávézóban tartunk összejöveteleket.

E két probléma együttes megoldására találtuk ki a “Szolidaritás Házát”. Ennek az lenne a lényege, hogy egy viszonylag nagyobb méretű budapesti ingatlanban alakítanánk ki egy olyan központot, ami nem csak a Migration Aid irodájaként, közösségi találkozóhelyeként és adományátvételi pontként működhetne, hanem rövidebb időszakokra átmeneti otthona lehetne néhány családnak is, akiknek a vámosszabadi vagy kiskunhalasi menekülttábort el kell hagyniuk (jelenleg erre a két helyre kerülhetnek Magyarországon menekült státuszt kapott személyek).

Do you want to help?

– We are looking for a property (even which needs renovation) of 300-400 sqm, in Budapest.
– We are also looking for flats for rent on a low price in or around Budapest for refugees, who were already given asylum, so they are legally staying in Hungary.
– Can you help the integration of the refugees who are staying legally in Hungary by offering them a job, an opportunity to earn money?

If you can offer any help in these matters, please contact us on info@migrationaid.org.

Other options to help…