Irányt váltunk – Migration Aid - Szeresd velünk a Földet
[hfe_template id='2693']

5 éves lett a Migration Aid, talán mondhatjuk azt, hogy kinőtte a gyerekkorát.

Sokmindenen mentünk át az elmúlt években. Önkénteseink végigjárták a kontinenst, látták a menekülés szenvedéssel teli útját, és segítettek, ahol tudtak. Nem tartjuk nyilván a sok ezer segítő és támogató megszámlálhatatlanul sok jócselekedetét, nem készítünk statisztikákat. De biztosak vagyunk abban, valahol az univerzumban valaki figyeli és számon tartja, amit tettünk, tettetek.

Vannak dolgok, amik nem változtak ezen idő alatt: a Migration Aid továbbra is sok spontaneitással szerveződik. Nincsenek alkalmazottak, mindenki akkor és annyit segít, amennyit tud és akar. Így nem kellenek főnökök sem, senki sem utasít, kér számon. Ennek megvannak a maga előnyei és hátrányai is, de mi úgy döntöttünk: szeretnénk ilyenek maradni. Nem változott az elhivatottságunk sem: küzdünk a nehéz sorsú embertársainkért, akkor is, ha idegenek, messzi földről érkeznek. Harcolunk az igazságtalanság ellen, különösen akkor, ha az védekezésre képtelen embertársainkat sújtja.

Vannak dolgok, amik viszont változnak. Új gondolatok, új megoldási javaslatok, új tervek születnek. Mert a segítést is tanulni kell. Követtünk el hibákat, és a jövőben is fogunk, de igyekszünk mindenből tanulni.

Szerintünk nem alakulnak jól a világ dolgai

Figyeljük az eseményeket és azt látjuk: nem alakultak jól a dolgok az elmúlt négy évben.

Sokáig azt gondoltuk, egyes országok vezetői politikai haszonszerzés céljával ülnek fordítva a lovon, mintha nem azt a világot látnák, amit mi. Aztán idővel rá kellett jönnünk, hogy nem: ők tényleg nem értik, mi zajlik körülöttük, nem tudatosul bennük, hogy ezen a bolygón egymásra utalt népek élnek, akik vagy megtanulják az összefogást, vagy pusztulásra vannak ítélve. Hogyan értené valaki a migrációt, ha a klímaváltozást sem érti?

A Migration Aid feladata az elmúlt években az volt, hogy közvetítőként álljunk adományozók és rászorulók, menekültek között, eljuttatva számukra, ami segítheti őket. De látnunk kellett, hogy ez csak tűzoltás, miközben a helyzet folyamatosan romlik, mert tehetetlen vezetők állnak sok ország élén. 

Az új irány

A Migration Aid új irányának része, hogy mostantól több időt fordítunk az összefogást, a népek békés együttélését segítő folyamatokra, és foglalkozunk a gátló tényezőkkel, mint amilyen a félelem a más vallású, más bőrszínű emberektől. Ezen túlmenően arra is nagyobb hangsúlyt fektetünk, hogy a sikeres együttélés alapfeltétele az egészséges élettér. A lerombolt, kizsákmányolt, elszennyezett környezet kiszámíthatatlan vándorlási folyamatokat generál. Valamennyiünk érdeke, hogy a Föld egésze lakható maradjon emberek, állatok, növények számára, ebből a küzdelemből is ki szeretnénk venni a részünket.

Mert ezek a dolgok nem választhatóak külön: a meg nem értés ellenségeskedést és háborúkat szül, felégetett földeket, elpusztított természetet. Ahol pedig rombolás van, onnan kényszerűen elmenekül minden élőlény. Végeredményben a globális migráció kihívásaira egyetlen megoldás van: a béke. Önmagunkkal, egymással, a természettel.