Menü

[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”743″ img_size=”400×300″ onclick=”link_image”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Magyarországon menekültstátusszal rendelkező családok és egyedülállók támogatása

A 2017. márciusa óta érvényes magyar jogi szabályozás teljesen ellehetetleníti és megalázó helyzetbe hozza azokat a menekülteket is, akik menekült/oltalmazott státuszt kapnak Magyarországon.
Akinek a Menekültügyi Hivatal elfogadja a benyújtott menedékkérelmét, a tranzitokban töltött hónapok után átkerülnek a vámosszabadi befogadó állomásra, ahol 30 napot tölthetnek (amíg elkészülnek a papírjaik). Ezt követően el kell hagyniuk a tábort, a továbbiakban semilyen ellátásra, támogatásra nem jogosultak. Számtalan családnak minden tartalék pénze elfogy, mire ide eljutnak. Fedél, munka és nyelvtudás nélkül állnak egy idegen országban. A végeredmény: egyre több menekült éhezik, gyerekek is…
A Migration Aid magyarországi alapítványa külön pénzügyi keretet hozott létre az érintett családok és egyedülállók támogatására.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”856″ img_size=”400×300″ onclick=”link_image”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Tündérliget – menekült családok rehabilitációja a tranzitzónák borzalmai után

Egy osztrák adományozó jóvoltából több éves birtokba vehetünk egy Keszthely közelében lévő nagy telken álló három, nyaralónak használt faházat. A helyet arra szeretnénk használni, hogy a tranzitokból szabaduló menekült családok számára néhány napos időtartamra nyugodt, az átélt traumák feldolgozását segítő környezetet biztosítsunk. A terület a Tündérliget elnevezést kapta.
Amennyiben elegendő forrást elő tudunk rá teremteni, a közeljövőben a területet tovább fejlesztenénk. Téliesítjük az épületeket, hogy egész évben lehessen őket használni és további kis házakat építünk rá ligetes elrendezésben. Így a jövőben akár rászorult magyar családok gyerekeivel közösen regenerálódhatnak a Tündérligetben a tranzitokból kikerülő menekült családok gyerekei. Aktuális információkat a Tündérligetről ITT olvashatsz.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”278″ img_size=”400×300″ onclick=”link_image”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

A SIRIUS.HELP segítségnyújtó tevékenységének támogatása a határmenti területeken, táborokban.

Többek között a röszkei és tompai tranzitzónák Szerbia felőli oldalán várakozók ellátását segítettük élelemmel, ruházattal, tüzelőanyaggal. 2016. szeptembere és 2017. áprilisa között 18 tonna tüzelőanyag, 4 tonna élelmiszer, 2200 télikabát, 1200 pár cipő, 5 tonna egyéb ruha (nadrág, pulóver, sapka, sál), 600 higiéniás csomag és kb. 200 ezer Ft értékű gyógyszert osztottunk ki. Ezen felül ruházati termékekkel, higiéniai csomagokkal és élelmiszerrel támogatjuk a magyarországi menekülttáborok lakóit, amiket a SIRIUS.HELP juttat el a rászorulóknak.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”285″ img_size=”400×300″ onclick=”link_image”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Logisztikai háttér terepi segítségnyújtáshoz

Közel 300 nm-nyi raktárfelületet bérlünk, ahol a tárgyi jellegű adományok rendszerezése és válogatása folyik. 2016-ban mintegy 80 tonna segélyáru került be, majd ki a raktárunkból.

A raktárak és a raktárakban dolgozó önkénteseink munkája alapozza meg a terepi segítségnyújtás lehetőségét. A tranzitokban elhelyezett menedékkérők számára csak 2017. májusában közel 300 névreszóló, méret szerint válogatott családi ruha/cipő csomag került összeállításra a raktárainkban.

2016-ban közel kétezer önkéntes munkaóra kellett ahhoz, hogy menedzselni tudjuk a raktárakban a tárgyi adományok rendszerezését és válogatását.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”257″ img_size=”400×300″ onclick=”link_image”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Szolidaritás Háza (előkészítés alatt)

A Magyarországon menekült, befogadott vagy oltalmazott státuszt kapott embereket segítő központ. Egyre többen kerülnek a menekülttáborokból hajléktalanszállókra, vagy akár az utcára. A célunk, hogy gyors segítséget tudjunk nyújtani azoknak, akik a táborból kikerülve nem tudnak hová fordulni krízishelyzetben.
A Szolidaritás Háza családok és egyedülálló menekültek számára átmeneti szállást nyújt, segít a lakás- és munkahely keresésben, menekült családok által igénybe vehető gyermekmegőrzőt működtet.
Az előkészítési szakaszában lévő tervünkről többet a Szolidaritás Háza menüpont alatt olvashatsz.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”317″ img_size=”400×300″ onclick=”link_image”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Menedékfalu (tervezés alatt)

A Menedékfalu egy olyan tervezés alatt álló élettér, ahol önkéntes magyar családok és menekült státusszal rendelkező családok élnek és alkotnak közösen. A lakók mintegy 50%-a magyar és 50% lehetőleg ugyanolyan származású (pl. szír vagy afgán) család. A cél, hogy mindkét nép (a magyar és az idegen) megtartva kulturális identitását megismerkedjen a másik kultúrával és közösen kialakítsanak és működtessenek egy fenntartható életteret.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]