Migránsok Zalában – Migration Aid - Szeresd velünk a Földet
[hfe_template id='2693']

Járványoktól félnek a faluban, ahol menekültek üdülnének Érik a gyümölcs, b****a meg, és ellopják! Oltásokkal szívatnák a menekülteket a Zala megyei Esztergályhorvátiban

Ilyen és ehhez hasonló címekkel volt tele a sajtó 2017. szeptemberében, amikor már néhány hete ment a fideszes polgármesterek és országgyűlési képviselők által mesterségesen gerjesztett hisztéria, mert a Migration Aid néhány menekült családot szeretett volna vidéken nyaraltatni.

Esztergályhorváti után jött még Őcsény

Akkor azt gondoltuk, elértük a gödör alját, pedig nem, két héttel később Őcsényben éltünk át botrányos jeleneteket, amire még Orbán is rákontrázott.

Aztán csend. Elmúltak a választások, és amikor 2018. nyarán ismét Esztergályhorvátiban voltunk, az első napon ugyan bekopogtatott az egyik faházba egy rendőrjárőr. Udvariasan kérdezett ottlétünk célja felől, de ettől eltekintve senki sem foglalkozott velünk.

Azóta a helyiek megszokták, hogy a jó idő beálltával időnként megjelenik a faluban a segítők kisbusza, emberek jönnek-mennek a faluszéli telken. Másfél év alatt egyetlen konfliktusunk sem volt a helyiekkel, már a rendőrök sem néznek el felénk.

Amikor tél végén először mentünk Esztergályhorvátiba, hogy elkezdjük beüzemelni a területet, szomorúan tapasztaltuk: idén sok megoldandó feladattal állunk szemben, ha lehetővé akarjuk tenni, hogy nyáron rászoruló menekült családok eltölthessenek itt néhány napot. Valakik szemetet borítottak a telekre. A 3 kicsi házból kettő beázott egy nagyobb esőzésben. Tönkrement a falon kívül szerelt vízvezeték, így most csak a kerticsapról lehet vizet hozni. Eddig eltekintettünk attól, hogy a teleknek legyen kerítése és kapuja, ezzel is jelezni szerettük volna, hogy itt nem történik semmi olyasmi, amitől félni kell. Mindenkit szívesen vendégül látunk, aki érdeklődik a telken zajló tevékenységek iránt.

Homokozó, hinta, háziállatok – ez volt a terv

Az idei évre azt terveztük, hogy csinálunk a gyerekeknek homokozót és egy hintát, hozunk néhány simogatható háziállatot. És ha lesz rá anyagi keretünk, nekiállunk téliesíteni a házakat. De a feladatok listája most nagyon hosszú lett, ha nyáron használni szeretnénk a területet. Kerítést és kaput kellene építenünk, lecserélni a vízvezetéket, kifesteni a házakat. A projekt költségvetése így már meghaladja az 1 millió forintot. Néhány önkéntessel szívesen elvállaljuk, hogy a munkákból megcsináljuk, amit tudunk, a szervezetünknek azonban jelenleg nincsenek anyagi forrásai ilyen nagyságrendű kiadásokhoz. Ha szeretnél bennünket támogatni, az alábbiakban látható formában teheted meg.