Menü

Már papírunk is van róla: hazudott a kormányszóvivő

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Lezárta az adatvédelmi biztos a vizsgálatot és megállapította: a kormánypárti média állításaival szemben nem épített illegális adatbázist a Migration Aid a tranzit zónákban. A részletes indoklását alább tesszük közzé, először emlékeztetőül az előzményekről.

Röviddel az áprilisi választások előtt  jött a bombahír, egy külföldi titkosszolgálat megpróbálta illegális tevékenységekre ösztönözni a Migration Aidet és ehhez bécsi találkozókra invitálta a szervezet egyik vezetőjét. 

A magát Smart Innotech-nek nevező cég már decemberben megkeresett levélben. Az ilyenkor szokásos biztonsági eljárási rendünknek megfelelően ellenőriztük a feladót, és azonnal furcsa anomáliákat találtunk. A “cégnek” volt londoni irodája, weboldala, szociális profiljai, de nem volt bejegyezve és teljesen ismeretlen volt azon a szakmai területen, amin állításuk szerint dolgoznak (a levelezést később részletesen is bemutattuk).

Mivel a rendelkezésre információk furcsaságai miatt az akció mögött akár egy titkosszolgálat is állhatott, a megkeresésről még január elején tájékoztattuk az elhárítással foglalkozó Alkotmányvédelmi Hivatalt (AH), egyben tanácsot kértünk arra vonatkozóan, hogyan járjunk el az ügyben.

Az első bécsi találkozóra még januárban sor került egy szállodában, amiről titokban hangfelvételt és néhány képet is készítettünk. A beszélgetés során az előzetesen megállapított koncepció szerint jártunk el. Hogy fenntartsuk az érdeklődésüket, olyan állításokat is megfogalmaztunk, amelyeknek nem volt valóságalapja. Bekapták a horgot, nem sokkal később újabb bécsi találkozóra hívtak meg. Addigra részletesen kielemeztük a titokban készített hang- és képanyagot, a legvalószínűbbnek az tűnt, hogy megbízó a magyar kormányhoz közeli személy vagy csoport.

A második bécsi találkozóra már ennek tudatában mentünk, erről is készült titokban hangfelvétel. A gyanúnk csak tovább erősödött, de bizonyítékokat szerettünk volna, így találkozó végén a tárgyalópartnereinket egy budapesti látogatásra invitáltuk.

Néhány nappal később azonban nyomtalanul eltűntek az éterből, majd megjelentek Bayer Zsolt tollából a lejáratónak szánt cikkek, amikben részleteket publikált a bécsi beszélgetésekből. Ezzel maga a kormány szolgáltatta számunkra a végső bizonyítékot, hiszen kiderült, hogy titokban a másik fél is készített hangfelvételt és ezeket eljuttatta Magyarországra.

Nyilvánosságra hoztuk az ügy hátterének egyes részleteit, ennek nyomán több külföldi és magyar oknyomozó újságíró is foglalkozni kezdett vele. Kiderült, hogy egy kiterjedt, több hónapon keresztül zajlott titkosszolgálati akcióról volt szó, nyárra az üggyel hírbehozott izraeli hátterű Black Cube a elismerte, hogy ők bonyolították le az akciót, de a megbízójukról nem nyilatkoztak.

Az ügy nincs lezárva, a napokban kapott idézést Bayer Zsolt Nemzetbiztonság Bizottságtól. Ha magyar személyek bíztak meg egy külföldi szervezetet azzal, hogy magyar állampolgárok ellen folytasson titkosszolgálati információ gyűjtést, az kimeríti a hazaárulás jogi definícióját.

Az ügy kipattanása után a kormány első pánikszerű reakciója a Migration Aid támadása volt, és ezekben pont a Bayer Zsolt által publikált bécsi találkozókra hivatkoztak. Hiába jeleztük már akkor, hogy a Bécsben elmondott történetünket szándékosan kiszíneztük, mivel csalinak szántuk. A kormány bekapta a saját horgát. Erről most már papírunk is van. A Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság (NAIH) még tavasszal hivatalból eljárást kezdeményezett a kormányszóvivő és a kormánymédia állításai alapján. A vizsgálat most lezárult és alátámasztotta, hogy a Migration Aidnek sosem volt belépési engedélye a tranzit zónákba, tehát nem is végezhetett ott semilyen adatgyűjtést.

A NAIH részleteiben az alábbi megállapításokat tette:
“A fentiekkel kapcsolatban a Hatóság az alábbiakat állapítja meg:
A Migration Aid szervezet a beszerzett információk alapján nem gyűjthetett személyes adatokat a tranzitzónákban, mivel oda belépési engedélyük nem volt. Részükről ezért személyes adatokat érintő jogsértés elkövetésének gyanúja nem merült fel a vizsgálat kapcsán.”[/vc_column_text][vc_single_image image=”1377″ img_size=”1600×1185″ alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]Újra hazugságon kaptuk a kormány propaganda-gépezetét.

[Címlapfotó: Gyerekek tiltakoznak a tranzit zónában a fogvatartásuk körülményei ellen.][/vc_column_text][vc_facebook][/vc_column][/vc_row]