Menü

Migránsinvázió – Tények és tévhitek

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”1173″ img_size=”840×470″ alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]

A Migration Aid 2017. nyarán több ajánlatot is kapott magánszemélyektől a magyar állam oltalma alatt álló menekültek itthoni nyaraltatásának, pihenésenek segítésére. Ebből két eset került be a köztudatba olyan helyszínként, ahol helyi és országos politikusok tiltakozást szerveztek a “menekült-nyaraltatás” ellen: Esztergályhorváti és Őcsény.

A Migration Aid tapasztalatai szerint a konfliktusokat elsősorban az okozza, hogy a polgárok jelentős része – elsődlegesen az elmúlt 2 év menekültellenes kormányzati kommunikációjának köszönhetően – egyoldalú információkkal rendelkezik a menekülttémával kapcsolatban.

Ezt ellensúlyozandó a Migration Aid “Migránsinvázió – Tények és tévhitek” címmel olyan országos kampányt szervez, amely során helyi fórumok, vitakörök, klubrendezvények keretében az érdeklődőkkel tabumentes párbeszédet folytatunk a migráció, az iszlám és a terrorizmus témaköreiről (mivel sok ember gondolatvilágában ez a három téma összekapcsolódik).

A rendezvényeket 5 fő témakör köré csoportosítjuk, ahol az alábbi kérdésekre keressük a választ:

  1. Miért vált ennyire intenzívvé a globális migráció az elmúlt években? Mi történik a Közel-Keleten és Afrikában, ami ezt indokolja? Miért tartanak ilyen sokan Európába? Mi a különbség a menekült és a gazdasági bevándorló között? Ki és hogyan dönti el, hogy ki jogosult Magyarországon menekültként élni? Hogyan ellenőrizhető, hogy igazat állít-e magáról, aki menekültnek vallja magát? Miért nincs sok ideérkező embernek személyi okmánya? Visszamennek majd oda, ahonnan elmenekültek?
  2. Milyen emberek a Magyarországon maradó menekültek? Mit akarnak itt? Milyen lelkiállapotban vannak? Mi foglalkoztatja őket? Kell félnünk tőlük? Ők félnek tőlünk? Miért vannak előítéleteink velük kapcsolatban? Hogyan építhetőek le az előítéletek?
  3. Mi történik azokkal, akik menekült státuszt kapnak Magyarországon? Hogyan találnak munkát, lakást? Akarnak egyáltalán dolgozni? Hogyan tanulnak nyelvet? Hogyan lehet áthidalni a kultúrális különbségeket? Támogatja őket a magyar állam? Hol lehet velük találkozni? Hogyan segíthetek nekik a beilleszkedésben?
  4. Miért jönnek a muszlimok is Európába? Nem lenne nekik jobb más muszlim országokban? Hogyan élnek a muszlimok Magyarországon? Azt hallani a médiában: a terroristák muszlim dzsihadisták – mi a dzsihád? Vannak Magyarországon szélsőséges muszlimok? Miben különböznek a közel-keleti és a magyar muszlimok? Hogyan gondolkoznak a muszlimok a keresztényekről?
  5. Hogyan függ össze a migráció és a terrorizmus? Kik követnek el merényleteket és miért? Milyen egyéb biztonsági kockázatai vannak a migrációnak? Jól reagálnak az európai és magyar politikusok a migrációs válságra? Magyarország biztonságban van? Megvéd bennünket a déli határkerítés? Meg lehet állítani a népvándorlást? 

A rendezvénysorozat keretein belül Magyarországon tevékenykedő menekültsegítő szervezetek képviselővel, magyarországi muszlimokkal, a különböző területek szakértőivel és Magyarországon élő menekültekkel közösen beszélgetünk a fenti témákról és kérdésekről.

Te is szeretnél a településedre ilyen rendezvényt? Keress meg bennünket.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]