Menü

Migránskaraván – Migration Aid - Szeresd velünk a Földet
[hfe_template id='2693']

A magyar kormány propagandasajtója Görögországban gyülekező, a balkáni útvonalon Nyugat-Európa felé tartó migránskaravánokkal riogatja olvasóit, nézőit. Megkerestük a görögországi kapcsolatainkat, hogy tényszerű információkat kapjunk az ottani eseményekről.

Az elmúlt 2 hétben, a Görögországban tartózkodó menekültek is által használt internetes oldalakon és fórumokon ismeretlenek kezdtek el terjeszteni olyan híreket, hogy Nyugat-Európa megnyitja a határait azok előtt, akik oda szeretnének eljutni. Sok elkeseredett ember komolyan veszi ezeket a híreket, és elkezdték megszervezni az útrakelést.

A jelenség egyébként nem új. 2016. március 14-én mintegy kétezren, a görög-macedón határ mentén fekvő Idomeni menekülttábor lakói elégelték meg, hogy hetek óta sátrakban élve várakoztak, és senki sem tudta megmondani nekik, hogyan tovább. Átkelve a határfolyón kb. ezren be is léptek Macedónia területére, ott azonban a rendőrség mindenkit letartóztatott és visszatoloncolt Görögországba.

Görög-macedón határ – Migration Aid - Szeresd velünk a Földet

De nem kell ilyen messzire mennünk. 2017-ben kétszer is elindult egy “migránskaraván” Belgrádból a magyar határ felé. Ebből az egyiknél szemtanúi voltunk annak, amikor megérkeztek a röszkei tranzitzónához. Még csak fokozottabb készültség sem volt a határt védő magyar rendőri és katonai erőknél, annyira nem tartották veszélyesnek a másik oldalon táborozókat. Nem is csináltak semmit, csak ülősztrájkot folytattak száz méterre a határtól, aztán néhány nap múlva visszament mindenki Belgrádba.

A mostani létszám még kevesebb, mint 2016-ban, pár százan gyűltek össze Szalonikiben, ma délután eljutottak Diavata közelébe, ami egy Szalonikitől 5 kilométerre található település. Sokkal gyorsabban nem is tudnak haladni, ugyanis a csoportban sok a gyerek, a macedón határ viszont még 70 kilométerre van. Ahová valószínűleg el sem fognak jutni, ugyanis a görög rendőrség már délután könnygázzal oszlatta a mezőn át vándorló csoportot.

Titkosszolgálatok emberei hergelhetik a menekülteket

Ahogy a korábbi alkalmakkor, most is az az igazán érdekes kérdés, ki kezdi el téves információkkal feltüzelni az egyébként is elkeseredett embereket. Két hónappal az EU-választások előtt újra Európát veszélyeztető migránsokról lehet cikkezni. Nem nehéz észrevenni, ez kiknek az érdekeit szolgálja, akik semmitől, akár titkosszolgálati eszközök bevetésétől sem riadnak vissza annak érdekében, hogy elérjék politikai céljaikat…

[Fotó: MTI]