Menü

Müller Cecília a szerb-magyar határon - Migration Aid - Szeresd velünk a Földet
Müller Cecília a szerb-magyar határon - Migration Aid - Szeresd velünk a Földet

A koronavírus járvány és a migráció összekapcsolásán dolgozik a kormányzati propaganda, ehhez asszisztál most már Müller Cecília is. Felvetődik a kérdés: ha az országos tisztifőorvos valótlanságokat állít a menekültekről, mennyire hiteles a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatása?

Müller Cecília augusztus 6-án a röszkei határkerítésnél tartott sajtótájékoztatót, ahol a Délmagyar szerint az alábbi állításokat fogalmazta meg: “az illegális bevándorlók a jelenleg vörös besorolású országokból érkeznek és a kötelező szűrővizsgálatok kikerülésével akarnak bejutni az országba, ez pedig veszélyezteti a magyarok egészségét. Hozzátette, a migránsok egészségügyi állapotáról semmit nem tudnak, nem lehet megállapítani, hogy hordozzák-e a koronavírust.”

Nézzük ezzel szemben a tényeket: az ún. délnyugat-balkáni menekült-útvonal országaiban (amit jellemzően a Szíriából, Afganisztánból, Pakisztánból, Irakból, Iránból menekülők használnak) jelenleg mintegy 80 ezer menekült tartózkodik, ez a szám 2016 tavasza óta csak kisebb ingadozásokat mutat. Ebből mintegy 60 ezren élnek görög menekült-táborokban, közel kilencezren pedig Szerbiában.

Hány valótlanság szerepel Müller Cecília egyetlen mondatában?

Nem felel meg a valóságnak, hogy “az illegális bevándorlók a jelenleg vörös besorolású országokból érkeznek.” Egyrészt nem bevándorlók, senki sem akar közülük Magyarországon letelepedni, csak átutaznának az országon Nyugat-Európa felé. Másrészt nem vörös besorolású országokból lépnek be az ország területére, több mint 90 százalékban Szerbia és Románia felől érkeznek.

 Ha Müller Cecília a menekültek származása országára utalt volna, akkor igaza lenne, csakhogy ezek az emberek időközben már hónapokat, vagy akár éveket töltöttek az Európai Unió területén. Ugyanis a délnyugat-balkáni útvonal kiindulási pontja, és a legtöbb menekült tartózkodási helye Görögország, az ottani hatóságok pedig minden menekültet, aki belép az országuk területére, azonnal egészségügyi szűrésnek és 14 napos karanténnak vetnek alá. Tehát nem igaz az sem, hogy “a migránsok egészségügyi állapotáról semmit nem tudnak”.

“Ostrom alatt” a magyar határ – kormányzati segítséggel

Müller Cecília látogatását megelőzték azok a hírek, miszerint augusztus 5-én mintegy száz menekült “megrohamozta” a kerítést. A jelenet természetesen pont egy éjjellátó kamera előtt zajlott le. Tudjátok, ezek azok a kamerák, amelyeknek valahogy sosem sikerül rögzíteniük, kik és hogyan ásnak alagutakat a kerítés alatt.

Közben ne feledkezzünk meg arról sem, hogyan segíti elő a magyar kormány az ehhez hasonló szituációk kialakulását a déli határainkon. Például azzal, hogy a kormány május 21-én egyik napról a másikra bezárta a tranzitzónákat, amik a börtönszerű körülmények ellenére az egyetlen lehetőség voltak arra, hogy a kormányzati propaganda médiában nemes egyszerűséggel “illegális bevándorlóknak” titulált emberek legálisan beadhassák a menedékkérelmüket. Azaz május végére több ezer olyan menekült rekedt megoldás nélkül Szerbiában, akik hónapok vagy akár évek óta arra vártak az ottani táborokban arra, hogy elbíráltathassák a menedék-kérelmüket a magyar hatóságokkal. Vegyük észre: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a menekültek státuszát ne lehessen legalizálni, és ezzel eleve segíti az illegális migrációt és az embercsempészetet.

A kormány nyilván készíttetett hatástanulmányt arról, mi várható, ha a Szerbiában rekedt emberek elvesztik a legális Nyugat-Európába menekülés lehetőségét. Nem kell túl sok elemzői képesség ahhoz, hogy előre lehessen látni: az elkeseredett menekültek jobb híján illegálisan próbálkoznak majd határátlépéssel.

[Címlapfotó: Rosta Tibor, MTI]