Menü

Nem is létezik a bevándorlási különadó?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Két hete hisztizik a kormánymédia és  kormányzati politikusok, hogy „Soros civiljei“ nem hajlandók bevándorlási különadót fizetni. Attól eltekintve, hogy a Migration Aid Menedékkérőket Segítő Alapítvány sosem volt Soros kegyeltje, szögezzük le: az alapítvány eddig mindenben törvényesen járt el. Nem azért nem fizettünk adót, mert nem akartunk, hanem mert szeptember 15-ig az augusztus 26-augusztus 31. közötti időszakra kellett volna bevallást készíteni. Ebben az egy hétben azonban az alapítvány szüneteltette a megszokott tevékenységeit, közleményben tudattuk, hogy ideiglenesen felfüggesztjük az adományok gyűjtését, így az alapítvány nem is válhatott az adó alanyává.
Mivel a törvény a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) bízta meg az adó beszedésével, a törvény hatálybalépése utáni napon levélben fordultunk a hivatalhoz. Ebben a NAV állásfoglalását kértük többek között azzal kapcsolatban, hogy a hivatal szerint az alapítvány az adó alanya-e, ha igen, mely tevékenységei miatt. Továbbá kérdéseket tettünk fel az adóbevallás és -fizetés mikéntjével kapcsolatban is.
A NAV e-412728 sorszám alatt iktatta a megkeresésünket, azonban a 30 napos határidőn belül erre semilyen formában nem reagált. Nem csak érdemi választ nem kaptunk, de arról sem tájékoztattak, várjunk-e még türelemmel, forduljunk-e máshoz. Szeptember 28-án e-papír formájában rákérdeztünk a hivatalnál, van-e bármilyen oka annak, hogy nem tájékoztatják az adózókat az adóval kapcsolatos kérdéseikről. Egyelőre erre sem kaptunk választ.
Mint megtudtuk, nem csak mi jártunk így, a NAV a sajtómegkeresésekre sem reagál. Körbekérdeztünk más szervezeteknél is, senkitől sem kaptunk olyan visszajelzést, hogy adót fizettek volna, vagy a NAV megkereste volna őket ezzel kapcsolatban.

Felvetődik bennünk egy kérdés. A Fidesz kizárólag azért alkotta ezt a törvényt, hogy kampányt indíthasson a menekülteket segítő szervezetek ellen? Ál-hírekhez már ál-törvényeket is gyárt? Ugyanis úgy tűnik, a NAV nem is akarja beszedni a bevándorlásinak nevezett különadót, sőt még csak nem is egyeztet róla az érintettekkel.

[/vc_column_text][vc_facebook][/vc_column][/vc_row]