Menü

Nemzetbiztonsági kockázat a Migration Aid?

Nemzetbiztonsági kockázat a Migration Aid?
Nemzetbiztonsági kockázat a Migration Aid?

Hat év után lehull a lepel: hogyan segítette a Migration Aid Magyarországot nemzetbiztonsági vonalon az embercsempészet és terrorizmus veszélye elleni harcban?

A fideszes propaganda éveken keresztül úgy próbálta ellehetetleníteni a Migration Aid-et, hogy nemzetbiztonsági kockázatnak és Soros-szervezetnek titulálta. Mi csendben tűrtünk, mert nem akartuk veszélyeztetni azt a munkát, amit közben végeztünk: humanitárius segítséget nyújtottunk menekülteknek, de közben nyitott szemmel is jártunk. A Migration Aid-nek már a kezdetek óta volt időszakos kapcsolata a magyar nemzetbiztonsági szervezetekkel, 2016-tól ez pedig éveken át folyamatos volt.

2021 nyarán a Pegasus név alatt futó izraeli kémprogram kapcsán megint szóba hozta néhány fideszes propaganda kiadvány Migration Aid-et, mint egy Soros által támogatott, a magyar nemzeti érdekeket sértő szervezetet, nálam ezzel betelt a pohár.

Így amikor Dezső András megkérdezte, beszélnék-e a Black Cube ügyről a napokban megjelent “Fedősztori” című könyvében, úgy döntöttünk, itt az idő, a nagy nyilvánosságot is tájékoztatjuk arról, amiről éveken át csak egy szűkebb csoport tudott a szervezetünkön belül.

2015 nyara óta állunk kapcsolatban a magyar nemzetbiztonsági szervezetekkel

Mégpedig azt, hogy 2015 nyarán előbb pár hónapig Zsohár Zsuzsa, a Migration Aid akkori szóvivője állt kapcsolatban az Alkotmányvédelmi Hivatallal, 2016-től pedig több éven keresztül én, azaz Siewert András. Ezt megelőzően pedig úgy megnéztek maguknak, hogy talán csak az alsónadrágomat nem világították át.

Mindenről most sem fogok tudni beszélni, mert a Black Cube ügy kapcsán aláirattak velem egy titoktartási nyilatkozatot, de ez csak a kémelhárítás technikai részleteire vonatkozott, így azt gondolom, a teljes igazságnak a 90%-a ezzel most nyilvánosságra kerül.

Az együttműködésem alapja az AH-val egy szóbeli megállapodás volt, amihez mindvégig korrekten tartották magukat. Ennek az volt a bázisa, hogy ők segítettek bennünket abban, hogy belépési engedélyünk legyen például a tranzitzónákba. Cserébe azt vállaltam, hogy jelzem, ha bűncselekményekre, vagy a magyar nemzetbiztonsági érdekeket veszélyeztető információk birtokába jutunk a menekülteket segítő tevékenységeink során. Ilyen volt például az is, hogy szólok,ha felmerült a gyanúja, hogy külföldi titkosszolgálatba botlottunk.

Nem véletlen tehát az sem, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal végig képben volt azzal kapcsolatban is, amikor 2018 elején egy bécsi találkozóra invitált két ügynök, akikról utóbb kiderült, hogy a Black Cube nevű izraeli privát titkosszolgálat emberei. Már az első tőlük kapott e-mail furcsa volt számomra, így azt azonnal továbbítottam is az AH felé. Onnantól kezdve pedig ez az egész akció végig az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársainak instrukciói mentén zajlott.

Homok a gépezetbe egy időre csak akkor került, amikor a magyar választások előtt két hónappal kiderült, hogy a Black Cube-nak magyar megbízói vannak. Akkor éreztem először a “zavart az erőben”, hogy ez a tény az AH-t is váratlanul érte. Azt, hogy a magyar kormányhoz közeli személyek megbíznak egy külföldi titkosszolgálatot azzal, hogy próbáljanak kompromittáló, a választási kampányban felhasználható adatokat gyűjteni magyar állampolgárokról, a Büntetőtörvénykönyvi tényállás szerint ugyanis: hazaárulás. A jelek szerint mégis vannak a magyar politikában olyanok, akik a hatalom érdekében ezt is bevállalják.

Szóval: ki is jelenti a valós veszélyt a magyar államra, a magyar nemzet biztonságára nézve? A Fidesz vagy a Migration Aid, amely végig együttműködő volt a magyar nemzetbiztonsági hatóságokkal?

[Címlapfotó: HVG]