Menü

Sara – Migration Aid - Szeresd velünk a Földet
[hfe_template id='2693']

A legújabb információkat Sararól és a családjáról az oldal alján olvashatjátok!

Nagyon sokan kérdeztétek az elmúlt napokban, hogyan lehetne segíteni a törökök fegyveres akcióitól szenvedő kurd lakosságnak. Több mint egy hetet dolgoztunk azon, hogy legyen helyi kapcsolatunk, és tényleg célzottan tudjunk adományt juttatni a rászorulóknak. Mostanra sikerült.

Néhány nappal ezelőtt mi is beszámultunk arról a három testvérről, akik a török invázió első gyermek áldozatai voltak. Az udvarukon játszottak , amikor becsapódott egy török bomba. A 7 éves Sara lábát amputálni kellett, 12 éves testvére életét sajnos nem tudták megmenteni, a legkisebb fiúnak a szeme sérül a repeszektől. Az első hírek még arról szóltak, hogy a kislány is meghalhatott, de utánajártunk és kiderült: ÉLETBEN VAN.

A videó Sara megsérült lábát és halott bátyját mutatja is cenzúrázatlan formában, csak akkor tekintsd meg, ha erre fel vagy készülve lelkileg.

Segíteni szeretnénk Sara családjának, akik most menekültek

Az apukája néhány napja hazavitte a Qamishli kórházból, mivel a rengeteg sebesült miatt túl vannak terhelve. A kislány nincs jó állapotban, erős fájdalomcsillapítókat kap.

Egy osztrák ismerősünkön keresztül, – aki rendszeresen jár Szíriában és Irakban egy segélyszervezet tagjaként – megtaláltuk a családot. 

A családnak a napokban a szomszédos Irakba kell menekülnie a kislánnyal, ahol remélhetően jobb egészségügyi ellátást is kap majd, mint a háborús övezetben. Szükségük lesz egy tolókocsira, a későbbiekben pedig egy lábprotézisre, ezenkívül jelenleg nekik kell beszerezniük a kötszereket és gyógyszereket.

A családdal úgy beszéltük meg, hogy fontosabb lenne számukra a kiszámítható, folyamatos támogatás, mint az egyszeri nagyobb összeg. Mivel nincs otthonuk, a nagyobb összegek tárolása is problémát okozhat számukra.

Ha bármilyen fejlemény lesz a kislány és a családja ügyében, az oldal alján olvasható frissítésekben fogjuk közzétenni. Köszönjük a család nevében is, ha akár egy megosztással vagy kis összeggel segítesz.

FRISSÍTÉSEK

2019. december 1.: Sara családja küldött nekünk egy videót, amiben megköszönték a “segítőkész magyar embereknek”, hogy ilyen távolról is gondolnak rájuk és támogatják őket. A videóból itt csak egy képet teszünk közzé. Ha adománnyal támogattad Sara családját és szeretnéd, privát üzenetben elküldjük neked a kb. 2 perces videót.
Sara az elmúlt hetekben ötször lett műtve. A lábát próbálják az orvosok olyan állapotba hozni, hogy képes legyen protézist hordani. Az utolsó műtétet az iraki kórházban egy angol önkéntes orvos végezte, aki így próbál segíteni a családnak.

2019. november 14.: A vártnál nehezebben sikerült eljuttatnunk az adományozott pénz első részét a családnak, mert időközben menekültek lettek Irakban. Azonban itt is súlyos zavargások vannak hetek óta, emiatt az ottani kormány többször lekapcsolta az országot a világhálóról, jelentősen megnehezítve a kommunikációt. A Western Union többszöri próbálkozás után vette csak be a pénzutalási kérelmünket. De végül sikerült, és eljutott Sara családjához a pénz. Köszönjük minden adományozónak!

2019. október 31.: A család messze került az otthonától, az iraki Suleymania városában van, a kislány ellátást az itteni kórház tudta vállalni. Szeretnénk segíteni a családnak abban is, hogy ne menekülttáborban kelljen élniük, hanem kibérelhessenek egy szolíd lakást a kórház közelében, és így Sara közelében legyenek. A kislánynak nem csak a lába elvesztése miatti lelki traumát kell feldolgoznia, hanem a bátyja halálát is, akivel a legjobb játszópajtások voltak.

2019. október 24.: “Hibáztathatnék másokat, a törököket, akik megtámadtak, vagy az amerikaikat, akik magunkra hagytak bennünket. Vagy mindazokat, akik csak távolról nézik, hogy mi történik velünk. De valójában az én hibám. Sokkal előbb el kellett volna menekülnünk, és akkor most még élne a kisfiam, a kislányomnak pedig meglenne mindkét lába” – mondja Nuriman, Sara anyukája.
Csütörtök estig 260.000 Ft adomány érkezett a kislány  javára, köszönjük szépen. A gyűjtést hétfőig folytatjuk.

2019. október 22.: Sara és családja újabb tragédiával néznek szembe, ma elhagyják az otthonukat és Irakba menekülnek. Mivel 19 órakor lejár a tűzszüneti megállapodás a törökök és a kurd erők között, attól félnek, hogy a helyzet még súlyosabb lesz. A család az otthonuktól kb. 200 km-re fekvő iraki Dohuk városát próbálja majd elérni, ahol van kórház, hiszen Saranak orvosi felügyelet kell. A terveinken ez nem változtat, sőt, az eddiginél is nagyobb szükségük lesz támogatásunkra, hiszen most már fedél sincs a fejük fölött.
Az első napon 145.000 Ft adomány érkezett Sara javára, köszönjük szépen. A gyűjtést folytatjuk.