Migration Aid - Szeresd velünk a Földet
Migration Aid - Szeresd velünk a Földet
Szeresd velünk a gyermekeket – ők jelentik a jövőt

Egy rohamosan változó világban élünk, tele új, mindannyiunk jövőjét befolyásoló kihívásokkal. Klímakrízis, járványok, hatalmi harcok, terjedő erőszak, erdőtüzek, szennyezett óceánok, csökkenő édesvíz készletek, migrációs krízis; a megoldandó feladatok száma egyre csak növekszik. Az előttünk tornyosuló problémák ráadásul összefonódnak, egymást is erősítik. 

Biztosak vagyunk abban, hogy bármiféle előrelépés a krízisek kezelésében széleskörű összefogást igényel. Olyan megoldásokat kell közösen keresnünk, elterjesztenünk, amelyek minél több válsághelyzetet képesek egyszerre kezelni.

Szeresd velünk a Földet – csak egy otthonunk van

Közös bolygónk bármelyik sarkában is élünk, amit teszünk, a tőlünk távol élőkre is hatással van. Hiába indul el egy járvány egy távoli országban, néhány hét után a kertjeink alatt járnak a vírusok. Ha Dél-Amerikában leégnek az esőerdők, az a mi időjárásunkra, ezáltal élelmiszer-ellátásunkra is hatással van. Egy több ezer kilométerre zajló háborús konfliktus vagy éhezés menekültjei pedig előbb-utóbb nálunk is bebocsátást kérnek. Sokkal inkább egymásra vagyunk utalva, mint gondolnánk. És nem csak mi emberek; velünk együtt az állatok és mindazok az élőlények, akikkel együtt használjuk ezt az életteret.

Azt gondolhatod: én csak egy kis pont vagyok, hogyan tudnék ezeken változtatni. Sokkal többet tehetsz, mint elsőre gondolnád…

Szeresd velünk a szükséget szenvedőket - Migration Aid 

Szeresd velünk a szükséget szenvedőket

Egyénenként valóban kevés mozgásterünk van, de egységben, összeadva a gondolatainkat, erőforrásainkat hatalmassá duzzad az erő, amit egy közösség képes megmozgatni. Ezért a mi céljaink között is kiemelt szerepet kap a

SZEMLÉLETFORMÁLÁS

Hatékonyabbak azok a változások, amik szívből jönnek, és ha meggyőződésből cselekszünk, mintha szabályok vagy törvények próbálnák kikényszeríteni, hogy változtassunk az életvitelükön.

Kommunikációs stratégiákat dolgozunk ki, amelyek segítségével megértethetjük a körülöttünk élőkkel: ha már egy csónakban evezünk, próbáljunk meg együttműködni egymással, mindenki jobban jár. Éljünk felelősségteljesen, legyünk tisztában azzal, hogy a cselekedeteink hatással vannak a tágabb környezetünkben élő ember- és állattársainkra is. A kommunikációnk eredményessége természetesen azon is múlik, képesek vagyunk-e

PÉLDÁT MUTATNI

mindabból, amiről beszélünk. Tehát a változtatásokat mindig saját magunkkal kezdjük, ehhez szeretnénk felépíteni egy olyan közösséget, ahol megoszthatjuk egymással a tapasztalatainkat. Online felületeken, továbbá kiscsoportos beszélgetések, előadások keretében adhatjuk tovább egymásnak a megszerzett tudásunkat.

Tudatosan törekszünk arra, hogy a közösségünk interkulturális legyen, nyitottak vagyunk minden előremutató gondolatra és ötletre, bármilyen nyelven is fogalmazódjon meg.

Meggyőződésünk, hogy a jövőben egyre nagyobb szükség lesz olyan biztonságos terekre, ahová hosszabb-rövidebb időre visszavonulhatunk krízishelyzetekben, és ide másokat is befogadhatunk, akiknek menekülniük kell, muszáj volt elhagyniuk az otthonukat.

Szeresd velünk a menekülőket - Migration Aid 

Szeresd velünk, akinek menekülnie kell

Ma a menekülők sokszor hónapokon, vagy akár éveken át sátor- és konténer táborokban tengetik az életüket, jobb esetben közösségi épületekben szállásolják el őket.

Ezen a téren is egy gyökeresen új szemléletmódot szeretnénk elterjeszteni. Célunk olyan önellátó, az ökológiai fenntarthatóság jegyében épített és működtetett

MENEDÉK-OTTHONOK

létrehozása, amelyek kisebb létszámú menekülők befogadására képesek. A menedék-otthonok egyben kisközösségek, vannak állandó lakóik, akik gondozzák ezeket az alapvetően vidéki mikro-élettereket. A menedék-otthonok  rekreációs térként is szolgálhatnak mindazok számára, akik jól érzik magukat egy természetközeli, interkulturális közegben.

Szeresd velünk és csatlakozz hozzánk. 2021. szeptemberében megalapítottuk meg azt a non-profit szervezetet, amely ezeknek a céloknak a megvalósításáért küzd. Ha úgy érzed, hogy ebben neked is helyed van, szeretettel várunk körünkben.