Menü

Szeretnél segíteni rászoruló menekült családokon?

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”746″ img_size=”840×450″ add_caption=”yes” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]

A március óta érvényes magyar jogi szabályozás teljesen ellehetetleníti és megalázó helyzetbe hozza azokat a menekülteket is, akik menekült/oltalmazott státuszt kapnak Magyarországon.
1. Hónapokat töltenek tranzitzónák börtönszerű körülményei között. Itt az egyetlen cél a túlélés, sem felnőttek, sem gyerekek számára nincsenek szervezett oktatási vagy integrációt előkészítő projektek, pedig erre még egy büntetésvégrehajtási intézményben is van lehetőség. Vannak, akik már a 4. hónapjukat kezdték meg a szögesdrótok között.
2. Akinek a Menekültügyi Hivatal elfogadja a benyújtott menedékkérelmét, átkerül a vámosszabadi befogadó állomásra. Itt 30 napot tölthetnek (amíg elkészülnek a papírjaik), ezt követően el kell hagyniuk a tábort. Innentől kezdve semilyen ellátásra, támogatásra nem jogosultak. Számtalan családnak minden tartalék pénze elfogy, mire ide eljutnak. Fedél, munka és nyelvtudás nélkül állnak egy idegen országban. Segélyszervezetek próbálnak a lehetőségeikhez képest segíteni ezen a kiszolgáltatott helyzeten, de az ő erőforrásaik nekik is végesek. A végeredmény: egyre több menekült éhezik, gyerekek is…

E hét hétfőjén hoztuk el Vámosszabadiból Ahmedet és családját (a nevét megváltoztattuk), mert lejárt a 30 napjuk. Már régóta ismerjük őket. Ahmed januárban még ún. community leader volt a tranzitzónák szerb oldalán. Egyike azoknak, aki gondoskodott a sátortáborban lakókról. Mindig pontos listája volt arról, kik tartózkodnak a sátortáborban, mire van szükségük az embereknek. Már akkor sokat beszélgettünk vele. Próbálgatta a magyar szavakat, mindig “sziával” üdvözölt bennünket és “köszönömmel” búcsúzott el. És már akkor eldöntötte, hogy szeretne a családjával Magyarországon maradni. Ahmed és családja áprilisban bekerült a tranzitba. Az ő esetük még a Menekültügyi Hivatal számára is egyértelmű volt, életveszélyes helyzetben menekültek el Afganisztánból. Így az elsők között voltak, akik már néhány hét után státuszt kaptak és így kikerülhettek a tranzitból. Ahmednek és családjának egy segélyszervezet jóvoltából most van fedél a feje fölött. De munkát egyelőre hiába keres, pedig egy kifejezetten intelligens, segítőkész, udvarias férfi. Próbál minél gyorsabban megtanulni magyarul. Azonban amíg nincs munkája, segítségre szorul, hogy ne éhezzenek.
A csatolt képen a vele folytatott chat olvasható, ahol leírja, milyen alapanyagokra lenne szükségük a főzéshez. A Migration Aid magyarországi alapítványa külön pénzügyi keretet hozott létre Ahmed és a hozzá hasonló családok támogatására. Hetente egyszer elmegyünk velük bevásárolni és beszerezzük a legfontosabb dolgokat. Te is támogathatod Ahmed családját, vagy hasonló sorsú menekülteket, akik megpróbálnak túlélni az országban. Összeállíthatsz nekik egy segélycsomagot, amit eljuttatunk hozzájuk. Vagy adományoddal támogathatod a Migration Aid szolidaritási alapját. További informáciért írj nekünk a solidarity@migrationaid.org e-mail címre. Ha adományozni szeretnél:
PayPal: info@migrationaid.org
A Migration Aid Alapítvány forintos számlaszáma: 12011351-01589917-00100003 (Raiffeisen Bank)
Köszönjük a segítséget!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]