Menü

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”92″ img_size=”large” add_caption=”yes” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]Az első hónapok (2015. nyara)

A 2011-ben kitört szír polgárháború nyomán a 22 milliós ország lakosainak több mint a fele kényszerült otthonának elhagyására. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet iraki megerősödése, majd szíriai térhódítása nyomán milliók menekültek a terror elől a szomszédos országokba. Mivel Törökország 2014-re több mint 2 millió menekülő befogadásával telítődött, és elviselhetetlenné váltak a körülmények az ottani menekülttáborokban, egyre többen indultak meg európai országok irányába. Elsősorban azok, akik úgy gondolták, hogy belátható időn belül nem fog rendeződni a helyzet azokban a régiókban, amiket el kellett hagyniuk. Mivel már a menekülthullám megindulása előtt is Németországban és Svédországban volt a legtöbb szír és iraki származású ember, a legtöbb menekülő számára ezek voltak a célországok. Görögország-Macedónia-Szerbia-Magyarország-Ausztria volt az egyik leginkább használt tranzitút, ez lett az ún. nyugat-balkáni útvonal. Magyarországot 2015. nyarára napi több ezer menekülő használta tranzitországként. A menedékkérők nagy létszáma a jelek szerint váratlanul érte a hatóságokat, mert nem tudták, vagy politikai nyomásra nem akarták humánusan kezelni a kialakult helyzetet. A jelentős átmenő forgalom miatt tarthatatlan állapotok alakultak ki az érintett területeken, így pl. a budapesti Keleti és Nyugati pályaudvaron. Amit a hatalom nem akart megoldani, kezükbe vették a civilek. A rászorultak segítésére az emberek spontán fogtak össze: néhány hét leforgása alatt több ezer fős Facebook-csoportok jöttek létre, ezeken az online felületeken indult el a segítő munka hatékonyabb szervezése, koordinálása. Az egyik ilyen Facebook-csoport a Migration Aid nevet kapta.
2015. augusztus végére több mint féltucat Migration Aid nevű csoport létezett, több mint 10 ezer taggal. Ezek a csoportok jellemzően egy-egy kritikus helyszín humanitárius ellátásának megoldását tűzték ki célul (Migration Aid Keleti, Migration Aid Nyugati, Migration Aid Debrecen stb.).
2015. júliusában több mint 31 ezer, augusztusában 47 ezer menedékkérő érkezett Magyarországra, ezeknek közel a fele Szíriából (júliusban 12,5 ezer, augusztusban több mint 23 ezer). A Migration Aid önkéntesei 2015. júliusában átlagosan napi 800 főt láttak el a Keleti pályaudvarnál és napi 300 főt a Nyugati és Déli pályaudvaron. Ugyanez a szám augusztusban már napi 2 ezer fő volt a Keletinél és napi 500 a másik két pályaudvaron. A budapesti pályaudvarokon kívül Debrecenben, Cegléden, Győrött és Szolnokon segítettek önkéntes csoportok. A különböző helyszíneken közel 500 önkéntesünk dolgozott. A két hónap alatt többek között 140.000 üveg 0,5 literes ásványvizet, 50 ezer szendvicset, 90 ezer müzliszeletet, 73 ezer tisztasági csomagot (fogkefe, fogkrém, szappan), 8 ezer pár cipőt, 6 ezer hálózsákot, 390 db sátrat, közel 30 tonna ruhaneműt kaptunk adományba és osztottunk szét.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”187″ img_size=”large” add_caption=”yes” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]A szerb-magyar határ lezárása után (2015. szeptember 15. – 2015. október 15.)

2015. szeptember 15-én Magyarország élőerővel védett műszaki határzárral lezárta a szerb-magyar határszakaszt, feltehetően abban a reményben, hogy ezzel lezárul a menekültek Magyarországon keresztüli áramlása Nyugat-Európa irányába. Aznap este a Migration Aid vezetősége is megvitatta a kialakult helyzetet, néhányan azon a véleményen voltak, hogy a Migration Aidnek fel kellene függesztenie a tevékenységét. Az operatív koordinátor azonban jelezte, hogy a menekültek Horgos térségében megfigyelhető mozgásából arra következtet: a horvát-magyar határ felé terelődik a menekültek áramlása. Ennek megfelelően a Migration Aid még aznap este megjelentetett egy közleményt, amelyben a dél-dunántúli támogatók és önkéntesek figyelmét felhívták arra, hogy 24-48 órán belül nagyobb létszámú menedékkérő megjelenése várható a térségben.
A magyar hatóságokat azonban láthatóan meglepte ez a folyamat és teljesen felkészületlenül érte őket, hogy szeptember 16-tól százával jelentek meg a horvát határszakaszon azok a menekültek, akik 1-2 nappal korábban még Röszkénél várakoztak. Voltak csoportok, akik 20-30 kilométer mélyen gyalogoltak be Magyarország területére, mielőtt felfigyeltek rájuk. Az első napokban nagyrészt buszokkal vitték tovább az embereket a magyar-osztrák határhoz. Kialakult az államilag támogatott embercsempészet, ugyanis a magyar hatóságok mindenféle idegenrendészeti eljárás nélkül Magyarbólynál, Barcsnál, Záhonynál különjáratokra szállították (néhány nap után már csak vonatokra) az embereket, majd Hegyeshalomnál, Szentgotthárdnál az osztrák határhoz kísérték őket. Október 15-ig, azaz egy hónap alatt közel 180 ezer embert utaztatott át ebben a formában az országon a magyar állam.
A Migration Aid önkéntesei ebben a nagyon mozgalmas egy hónapban megpróbáltak minden kritikus helyszínen jelen lenni, az első hét tapasztalatai alapján azonban szeptember végétől a magyarbólyi vasútállomásra és a hegyeshalmi határátkelőre fókuszáltunk. Magyarbólyra azért, mert nem voltak jelen más segélyszervezetek, miközben a vonatra szállított embereknek gyakran órákat kellett várakozniuk és nem hagyhatták el a vonatot. A gyakorlat szerint ugyanis a vonatokat csak akkor indították el, amikor azok megteltek a Beremendről busszal átszállított emberekkel. A Migration Aid elsősorban vizet és élelmiszercsomagokat osztott a vonatablakokon keresztül a rászorulóknak.
A másik kiemelt helyszín a hegyeshalmi kishatár átkelőhelye volt, ahol más szervezetekkel közösen a vasútállomástól az osztrák határhoz gyalogló embereket láttuk el a legszükségesebb dolgokkal. Ez itt is elsősorban ásványvíz, szendvicsek, zöldség és gyümölcs volt, esős napokon száraz ruha és cipő.
A két helyszínre heti 2-3 alkalommal vittük az adomány utánpótlást a budapesti raktárakból.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”188″ img_size=”840×500″ add_caption=”yes” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]SIRIUS.HELP: a görögországi segély projekt (2015. november – 2016. május)

Már 2015. októberében felvetődött a javaslat, hogy a magyarországi menekültkrízis várható enyhülése után a segítő munka egy részét a görög szigetekre fókuszálhatnánk, ahová csónakokkal érkeztek az emberek Törökország felől a tengeren át. Akkoriban már szinte naponta jöttek a hírek a tengerbe süllyedt lélekvesztőkről, rengeteg gyerek is életét vesztette.
2015. novemberében a Migration Aid két önkéntese a legkritikusabbnak tartott Leszbosz szigetén tájékozódott az aktuális helyzetről 10 napon keresztül. A Migration Aid még ugyanebben a a hónapban önálló projektként létrehozta a SIRIUS.HELP-et, aminek a vezetésével az elképzelés kidolgozóját, Siewert Andrást bízták meg.
Mivel a tél ellenére nem csökkent a tengeren át érkező menekültek létszáma, 2016. januárjától 2-heti váltásban 22 magyar és 12 külföldi önkéntes segített Leszboszon. Egyrészt az érkező csónakok biztonságos partot érését segítettük, az átnedvesedett, sokszor sokkos állapotban lévő emberek parti ellátásában vettünk részt más szervezetekkel közösen. Másrészt a központi gyűjtőtábor mindennapi életének szervezésében, illetve az egyik legnagyobb raktárbázis logisztikai feladataiban segítettek az önkénteseink.
Az EU-török megállapodás következtében 2016. márciusától jelentősen csökkent a Törökország felől érkező menekültek létszáma, ugyanakkor a nyugat-balkáni útvonal lezárásának következtében több mint 50 ezer ember ragadt Görögországban. Így a SIRIUS.HELP is újratervezte a tevékenységét és az azt követő hónapokban az Athén környéki menekülttáborokban segítettünk. Egy nagyobb segélyszállítmányt is eljuttatunk Görögországba, egy 24 tonnás kamion vitte a magyar emberek adományait a rászorulóknak. Az adományok szétosztását a helyszínen tartózkodó önkénteseink menedzselték.
A SIRIUS.HELP 2016. nyarától önálló szervezetként működik, de továbbra is szoros kapcsolatok és közös projektek fűznek bennünket össze.

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]