Titkosügynökök újratöltve: a második bécsi találkozó

Titkosügynökök újratöltve: a második bécsi találkozó
[hfe_template id='2693']

Az alábbiakban publikáljuk a február 12-i, második bécsi találkozó hanganyagának egy részét (hosszabb szakaszokat) és azok magyar nyelvű fordítását.

András: Az adatbázisnak a helye a lényeges, tehát hogy milyen szerveren fut. De ha ez nem Magyarországon van, hanem egy olyan helyre rakják, akkor nyilvánvalóan azoknak az informatikusoknak kell megoldani, akik ott vannak. Tehát mi csak bevisszük az adatokat, én úgy értelmezem. Vagy akkor tisztáni kellene azt, hogy akkor most pontosan hogy is van a hardver része. Tehát kapunk egy készüléket és akkor a készülékbe bevisszük az adatokat? Nem tudom, hogy ez micsoda. Gondolom hogy ez olyasmi akar lenni, ami… Ez mi? (Megjegyzés: közben a beszélgetőpartnereinktől kapott prospektust nézegetjük).
Mr. X: Mobileszköz.
András: Aha, mobileszköz.
Mr. X: Mobileszköz, amibe bele lehet vinni minden adatot, regisztrálni lehet minden adatot …
András: Értem.
Mr. X: És ujjlenyomatot is lehet venni, látja?
András: Ez érintőképernyős vagy más?
Mr. X: Ennek az eszköznek az alapja egy mobiltelefon. Vegyan alapul egy mobiltelefont. Most a legjobb, amit tehet, ha építesz önmagának egy adatbázist, érthető? Most akkor minden adatot ebbe az eszközbe kell benni. Rendben? És azt is megmutatja, ha tudni szeretné, hogy kik kaptak egészségügyi ellátást vagy hogy kik kaptak sátort és takarót. Szóval akkor elmegy a menekülttáborba ezzel az eszközzel, és ha odajön valaki azzal, hogy helló, így és így hívnak… és én nem kaptam takarót. Akkor megkérdezi a nevét, beadja ebbe az eszközbe, látja az adatait, látod a fényképét, ha akarja, És máris tudja, hogy kapott sátrat és takarót vagy nem. Ez csak egy példa. Most akkor hirtelen azt látja, hogy a férfi, aki Ön előtt áll, nem hasonlít a fényképre. Elkéri az ujjlenyomatát, ezt csinálja. Látja, ahol az az ezüst így csinál (mutatja a képen), és akkor Ön tudja, hogy az előtte álló férfi az tényleg az az ember, aki…
András: OK, de ez most ugye az az állapot már…
Mr. X: De ez mind opcionális. Bármelyiket kérheti vagy kihagyhatja.
András: Ez ugye az az állapot már, amikor bent vannak az adatok. A kérdés az, hogy az adatok hogyan kerülnek bele. Tehát ez a készülék, próbálok kiigazodni például. (A prospektust nézve és a tolmácshoz fordulva) Te látsz ezen touchscreent például? Ez mondjuk touchscreenes. Ez meg olyan, mint egy hogyishívják. Szóval hogy az adatok hogyan kerülnek bele a rendszerbe. Ez a kérdés.
Mr. X: Kétféleképpen. Vagy rádugod a szerverre. Vagy drót nélkül. Mivel mobiltelefonon alapul, interneten is meg lehet csinálni. Persze kódokkal meg minden. Minden biztosítva.
András: OK. Szóval van ennek hardvere, a hardverbe kell bevinni az adatokat, és az adatok bekerülnek automatikusan a rendszerbe ezáltal?
Ábel: Hát, azt mondta, hogy interneten keresztül lehet bevenni a harverekbe vagy a pluginnal.
András: Igen, de hogy akkor gondolom a készülék automatikusan csatlakozik, ha van egy hardveres készüléked, nem?
Ábel: Hát, igen.
András: OK. Az egyetlen dolog, hogy…
Ábel: Eszköz.
András: Egy ilyen eszköz minden, amire szükségünk van, hogy megcsináljuk az adatbázist?
Mr. X: Nem.
András: Nem?
Mr. X: Valószínűleg… tulajdonképpen igen. Egy regisztráláshoz vagy hogy később használja… Nem értem a kérdést.
András: A regisztrálás, az az első lépés, hogy regisztráljuk az embereket, ugye?
Mr. X: Igen, mert mint minden mobilnak, ennek is van kamerája, lehet vele csinálni képeket és elmentheti az adatokat, OK?
András: Igen.
Mr. X: És lehet venni ujjlenyomatot. Egy ujjról.
Ms. Y: Nyilvánvalóan ha már van egy másik adatbázisban névsor, akkor az nagyon megkönnyítené a dolgot, mert akkor csak hozzáadod azon belül. Mint egy rendes címlista, amihez csak hozzá lehet adni az információt és mintegy megkeresed azokat az embereket, akik már benne vannak az adatbázisban. Minél több emberünk van már eleve, annál többet tudunk bevinni a rendszerbe. De Önnek valószínűleg, vannak ötletei vagy bármi ilyesmi? Az adatbázisukban?
András: Igen, néhány családtól.
Ms. Y: OK. Mert akkor az nagyon megkönnyítené a dolgokat. Egyszerűen kézzel megcsinálni egy számítógépen és hozzáadni, aztán hozzáadni a hiányzó információt.
András: Igen.
Mr. X: Van egy mobil regisztrációs állomás, ami egy nagyobb aktatáska, valami olyasmi. Kinyitja, és van benne egy számítógép, egy fényképezőgép, ha 1000-2000 ember regisztrálását kell megcsinálni, jobb ezt az eszközt hozni, mert sokkal gyorsabb és pontosabb.
Ms. Y: A probléma az, hogy hogyan jutsz be egy számítógéppel mintegy a tranziton belülre, az azt jelenti hogy Önnek is rendelkeznie kell az ő rendszerükkel…
Mr. X: Nem, de ha …
Mr. Y: Azokéval, akik valójában odabenn vannak.
Mr. X: Nem, az én elképzelésem az, hogy egy regisztrációs eszköz, ami egy aktatáskában van, egy kicsit nagyobb, mint az enyém, és még négy vagy tíz mobileszköz.
András: Mm-hmm.
Mr. X: Elsőre.

A kommunikációs stratégiánk ezúttal az volt, hogy minél részletesebb információkat tudjunk meg az általuk felvetett adatbázis-építés technológiai hátteréről. A kérdéseink intenzitása láthatóan zavarba ejtette őket, az utolsó mondatokban már egymásnak is ellentmondtak.

Ms. Y: Legutóbb beszélt politikusokról is, akik a baloldalon vannak, de nem tesznek túl sokat érte, vagy nem valósítják meg, amit szeretnének. A kormánytól és ilyenek. Szóval Ön szerint lehetne olyan opció, amiben a politikához ezzel az üggyel? Vagy inkább civil szervezeteken keresztül.
András: Nem tudom, hogy miben segít nekünk abban a politika, hogy menekülteket regisztráljunk.
Ms. Y: Nem, valójában kell pár, egy vagy több ember, aki a terepen lehetne. Így segíthetnek nekünk. Szerintem. Ők azok, akiknek valójában megvannak az eszközeik, tehát …
András: Ne a politikusokat, az ellenzéki politikusokat …

András: Mi a következő lépés?
Mr. X: A következő lépés? Szerintem meg kell próbálni felépíteni a hálózatot. Kellenek Önök, kellenek az adatok, amiket megígért. Megpróbálom értékelni azokat, és megnézzük, hogyan tudunk továbblépni, és kapcsolatban maradunk. Amennyiben egy csoport alakul és nemcsak egy szervezet lesz, a hatás is sokkal nagyobb és erősebb lesz.
Ms. Y: És az adatok és a tudás, amit Önök…
Pincér: Finom volt?
András: Igen, köszönjük.
András: Azt kellene mondani, hogy kellene valami… valami… valami demo-lehetőség.
Mr. X: Démo, OK.
András: Tehát hogy ha az van, hogy konkrétumot akarunk már … a Magyarországon dolgozó szervezeteknek a többsége azért eléggé gyakorlatias. Tehát most hosszú eszmefuttatásokba nem lehet belemenni. Hanem az van, hogy vagy leülünk és akkor azt mondjuk, hogy ez van, és akkor be kell konkrétan mutatni.
Ms. Y: Olyan demóra van szükségetek, ami egy rövid leírása a terméknek …
Mr. X: Nem, a felszerelésből szeretne egyet, hogy el tudja vinni megmutatni.
András: Igen.
Ms. Y: OK.
András: Így van. Tehát a gyakorlati lefolyása előbb a dolognak, hogy ha…
Mr. X: Ahhoz, hogy a lehető legtöbb információt meg tudjuk osztani, alá kell írnunk egy NDA-t (titoktartási nyilatkozatot). A kérdés az, hogy egy szervezettel írjuk alá vagy többel, vagy van egyfajta ernyő-szervezet vagy hasonló, akivel …
András: A kérdés, hogy hány szervezettel írjanak alá?
Ábel: Igen.
András: Végülis úgy értem.
Ábel: Igen.
András: Hát, nem tudom. A kérdés az, hogy ők hogy akarják. Mindenkivel akarnak külön szerződést kötni vagy …
Mr. X: Nem szerződést, NDA-t.
András: NDA? Az mi?
Mr. X: Nem akarom, hogy a technológia olyanok kezébe kerüljön … ha demót mutatok be, akkor alá kell írni az NDA-t, hogy azok a dolgok, amiket mutatok és elmagyarázok, köztünk maradnak.
András: Mm-hmm.
Mr. X: Két lehetőség van. Első lehetőség: NDA nélkül megmutatom, hogyan működik…
András: Igen?
Mr. X: És utána kezdünk bele a folyamatba, amiben megtanítom a használatát…
András: Igen.
Mr. X: Ha aki többet szeretne róla tudni, arról, hogyan működik vagy a szoftverről satöbbi, akkor kelleni fog egy NDA. Ennyi. Ilyen egyszerű.
András: OK.
Mr. X: A demó. Itt csináljuk Bécsben vagy Budapesten? Megmondom miért nem Budapesten, nem szeretek a hatóságokkal összekülönbözni, … nem tudom…
András: Bécs miért jobb? Itt nincs ilyen probléma?
Mr. X: Nem, nem tudom, valaki figyelteti-e Önt, nem ismerem a politikai helyzetét…
András: Engem?
Mr. X: Igen.
András: Hmm…
Mr. X: Nem akarom a projektet veszélybe sodorni. Ért engem?
András: Igen, értem. De meg tudjuk szervezni … OK?
Mr. X: Nem tudom… Az ember nem lehet elég óvatos.
András: Tudom, tudom.
Mr. X: Jó. OK. Köszönjük szépen, hogy eljöttek.

Privacy Preference Center