Menü

Tudtad? A terrorizmus európai “találmány”

A migráció története hosszú, ezzel szemben a terrorizmus fogalmát csak a 18. század óta használjuk. Mindjárt az elején szögezzük is le: a terrorizmus európai “találmány”. A modern terrorizmus kezdeti korszakának a 1800-as évek elejét tekintjük, amikor anarchisták, nihilisták hajtanak végre merényleteket, többnyire a hatalmi elit általuk gyűlült képviselőivel szemben Oroszországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban. Az első ismert terrorista szervezetek az 1960-as évek végén jelentek meg, ilyen a német Vörös Hadsereg Frakció (RAF), az olasz Vörös Brigádok, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) vagy a baszk függetlenségért harcoló spanyolországi ETA. Az északír konfliktusban 1969-1998 között 1.800 angol és ír vesztette életét (Forrás: Project CAIN, University of Ulster), az ETA terrorcselekményeinek mintegy 800-an estek áldozatuk. Az iszlamista hátterű terrorcselekmények áldozatainak száma Európában 2001-2017 között nem éri el a 600-at. Ez nem azt jelenti, hogy az iszlamista hátterű terrorizmus nem jelent veszélyt. 2014-ben a világon minden korábbinál többen, összesen 32.685 ember lett terrorcselekmény áldozata (Forrás: Institutes for Economy & Peace: Global Terrorism Index 2015). Az áldozatok 78%-a az alábbi 5 ország valamelyikének állampolgára volt: Szíria, Irak, Afganisztán, Pakisztán, Nigéria. Tehát látható, hogy az iszlamista terrortól elsősorban a muszlim országok lakosai szenvednek, ez az egyik oka az említett országokból eredő menekülthullámoknak. Az ok-okozati összefüggés tehát pont a fordítottja annak, mint amit a magyar hatalmi elit kommunikál: nem a migráció növeli a terrorizmus veszélyét, hanem a terrorizmus növeli a migráció valószínűségét.
Az 1969-2015. közötti, terrorizmushoz kapcsolódó eseményekről áttekinthető idővonalat állított össze az NCTC (National Counterterrorism Center), ami itt tekinthető meg.

A magyar hatalmi elit kedvenc szlogenjei közé tartozik, hogy “meg kell védeni Magyarország és Európa határait” az irreguláris migrációtól, mert ezzel növekszik a terrorizmus veszélye. Ez kizárólag politikai célokat, a választópolgárokat elbizonytalanító, félelemben tartó propaganda, amit a magyar kormány sem vesz komolyan. Példa erre az, hogy 2015. szeptember 15. és október 15. között a magyar kormány 180 ezer menekültet utaztatott át az országon mindenféle ellenőrzés nélkül. Azaz ezalatt az egy hónap alatt úgy engedett át 180 ezer embert az országon, hogy fogalma sem volt arról, kik ők és milyen céllal jöttek Európába.

Hogy mennyire nem tartotta veszélyesnek őket a Belügyminisztérium, azt talán a legjobban az mutatja: egy átlagosan 500 fős vonatszerelvényt 3-4 rendőr kísért. A hegyeshalmi vonatállomástól a kishatárig tartó kb. 3 km-es gyalogúton jellemzően 1 rendőrautó és 2-3 gyalogos rendőr kísérte az embereket (ez néha 1000 embert is jelentett, ha egyszerre futott be 2 szerelvény).

Egy ilyen létszámú magyar állampolgárokból álló embercsoportot (pl. tüntetés, sportrendezvények) ennél nagyságrendekkel több rendőr biztosít. Ebből arra következtethetünk, hogy – bármit is kommunikál a hatalmi elit propagandagépezete -, az állampolgárok biztonságáért felelős szervek a saját tapasztalataik alapján veszélytelenebbnek ítélnek meg egy országon áthaladó menekültet, mint pl. egy futballszurkolót.

Hogy a menekültek önmagukban nem jelentek biztonsági kockázatot, az alábbi tény is mutatja: a nyugat-balkáni útvonal 2016. márciusi lezárása óta több mint egy év telt el. Miután az útvonal mentén fekvő államok váratlanul határoztak a lezárás mellett, több tízezer ember rekedt meg útközben valamelyik állam területén. 2017. márciusában Görögországban több mint 70 ezer, Szerbiában több mint 10 ezer menekült tartózkodott, részben már több mint egy éve.

Szerbián a menekültválság 2015. tavaszi kitörése óta a menekültek 90%-a áthaladt, jóval többen, mint Magyarország területén. Szerbia mégsem épített kerítést és nem folytat propagandaháborút sem a menekültek rovására. Az ország biztonságáért felelős szervek teszik a dolgukat. Hallottunk Görögországban vagy Szerbiában terrorveszélyről, a menekültekhez kapcsolódó növekvő bűnözésről? Nem…