Menü

Valótlanságoktól hemzsegő cikk jelent meg a kormánypárti álhír-portálon

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Nem újdonság, az origo egy ideje nem arról híres, hogy érdekelné a valóság, sorra el is veszítik a helyreigazítás érdekében indított sajtópereket.

Ma tőlünk is kapott az origo levelet egy megjelent cikkükkel kapcsolatban, amiben az alábbi álhírekkel kapcsolatos helyreigazításokat kértük.

1. Valótlanul állítottuk, hogy a Migration Aid törvénytelenségre készül.

Ezzel szemben az a valóság, hogy Magyarország demokratikus jogállam, ahol mindazon állampolgárok számára biztosított a pártalapítás lehetősége, akik megfelelnek a törvényi előírásoknak.

2. Valótlanul állítottuk, hogy a Migration Aid párttá alakul.

Ezzel szemben az igazság az, hogy a Migration Aid-nek nincs olyan jogi személyisége Magyarországon, ami párttá alakulhatna. A Migration Aid néhány tisztségviselője és önkéntese döntött úgy, hogy magánszemélyként kezdeményezik egy párt megalapítását Éjjeli Őrség névvel. 

3. Valótlanul állítottuk, hogy a Migration Aid egy “Soros György által alaposan kitömött szervezet” vagy hogy “ezer szálon kötődik Soros Györgyhöz”.

Ezzel szemben a valóság az, hogy 2015. nyarán a Migration Aid hat adományátvételi pontjából az egyik 4 hétig a Nyílt Társadalom Alapítvány egyik helyiségében üzemelt. Ettől eltekintve a mai napig (2018. szeptember 5.) sem a Migration Aid szervezetei, sem tisztségviselői nem kaptak sem közvetlen, sem közvetett támogatást Soros Györgytől és nem kötődnek más formában sem az üzletemberhez vagy annak szervezeteihez.

4. Valótlanul állítottuk, hogy “a mai napig nem tudni, mennyi pénz érkezett a Migration Aid PayPal számlájára.”

A valóság ezzel szemben az, hogy a PayPal-ra gyűjtött adományokra ugyanazok a pénzügyi elszámolási közelezettségek érvényesek, mint a bankszámlára érkező adományok esetében. Ennek megfelelően valamennyi adomány szerepel a Migration Aid jogi személyiségű szervezeteinek könyveléseiben és adóbevallásaiban.

A Robert Burns Nemzetközi Alapítvány által gyűjtött összeg 2017. júliusában egy írásos szerződésnek megfelelően teljes egészében a Migration Aid Alapítványhoz került és szerepel az alapítvány 2017. évi bevallásában. A Mikszáth Alapítvány számlájára gyűjtött pénzből csak gyógyszerek és gyógyászati termékek formájában lehetett támogatást kérni. Ezzel a Migration Aid csak kétszer élt, mintegy 200 ezer forint értékben vettünk át és továbbítottunk rászorulóknak vény nélkül beszerezhető gyógyászati termékeket.

5. Nem felel meg a valóságnak, hogy “a Migration Aid 2016-2017-es bevételeiről semilyen adat sincs.”

Ezzel szemben az igazság az, hogy a Migration Aid International és a Migration Aid Alapítvány elkészítette a törvényi előírásoknak megfelelő éves beszámolóit és azok nyilvánosan is hozzáférhetőek az erre kijelölt hivatalos szervek oldalain.

6. Nem felel meg a valóságnak, hogy a SIRIUS.HELP “migránsfalvakat népszerűsít” 2015 óta.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a SIRIUS.HELP kizárólag humanitárius segítséget nyújtó projektként működött előbb Görögországban, majd a BMH engedélyével a tompai, röszkei tranzitzónákban, a nyitott magyar menekülttáborokban, és valamennyi ott dolgozó önkéntese nemzetbiztonsági ellenőrzésen esett át.

7. Nem felel meg a valóságnak, hogy a Migration Aid International-t kft-ként jegyezték be Angliában.

Ezzel szemben a valóság az, hogy non-profit korlátolt felelősségi társaságként lett bejegyezve, ahogy ez a nyilvánosan hozzáférhető alapító okiratból is kiderül.

8. Nem felel meg a valóságnak, hogy a “Migration Aid adatokat gyűjtött migránsokról”.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a cikkben hivatkozott hangfelvétel a Black Cube nevű izraeli privát titkosszolgálat kísérlete volt arra, hogy illegális tevékenységekre próbálja rábírni a Migration Aid-et. Erről Siewert András már a hangfelvétel elkészültének időpontja előtt tájékoztatta az Alkotmányvédelmi Hivatalt, a Bécsben sorra kerülő találkozókon pedig a Hivataltól kapott javaslatoknak megfelelően válaszolt az idegen titkosszolgálat kérdéseire és felvetéseire.

(Borítókép: a Migration Aid által támogatott SIRIUS.HELP önkéntesei plüssjátékokat osztanak gyerekeknek a tranzitokban)[/vc_column_text][vc_facebook][/vc_column][/vc_row]