Menü

Váratlan fordulat a magyar menekültpolitikában

Be kell látnom, elhibázott koncepció alapján alakítottuk az elmúlt években az ország menekültügyi politikáját – mondta Magyarország miniszterelnöke egy mai sajtóbeszélgetésen, amelyen a Migration Aid szóvivője is részt vett. Kifejtette, hogy az ország polgárainak biztonsága továbbra is prioritást élvez, ugyanakkor nagyobb hangsúlyt kapna a valóban rászoruló menedékkerők humanitárius segítése. 

A Migration Aid szóvivőjének arra a kérdésére, hogy minek köszönhető a szemléletmódbeli változás, a miniszterelnök elmondta, hogy a legutóbbi határmenti látogatása során a röszkei tranzitzónában elbeszélgetett egy ötgyermekes afgán családdal, ahol az apuka több éven át a korábban Afganisztánban állomásozó NATO-erők tolmácsaként dolgozott. Emiatt a tálibok vérdíjat tűztek ki a fejére és el kellett menekülnie a családjával. A miniszterelnök hozzátette: “El kellett gondolkoznom azon, mit tartanék helyesnek, ha egy hasonló helyzetben lévő magyar család kérne menedéket valahol a világban.”

A miniszterelnök szóvivőnk kérésére válaszolva kijelentette, hogy a napokban részletes interjút ad a Migration Aidnek a menekültpolitika várható átalakításáról.


Sajnos nem ez a valóság. Ez a cikk az EGYÜTTÉRZŐ MAGYARORSZÁG nevű kampányunk jegyében született. Ennek keretében a migrációval, menekültüggyel foglalkozó aktuális sajtóhírekből szemlézünk és azok tartalmát úgy formáljuk át, hogy lásd, milyen hírek születnének ebben az országban, ha emberséges, együttérző, a jövőt felelősségteljesen építő politikai vezetőink lennének. Te is egy együttérző, emberséges országban szeretnél élni?