2018. februárja óta működtetjük a Városliget közelében egy bérelt lakásban a menekült családokat segítő krízisközpontunkat. Ez volt az első ilyen kezdeményezés Magyarországon. Több mint 3000 alapszükségleti terméket (ruházati cikkeket, cipőket, higiéniai termékeket, alapvető élelmiszereket) raktunk ki polcokra. A magyar állam által befogadott, de cserbenhagyott menekült családok túlélését szeretnénk segíteni azzal, hogy ide rendszeresen eljöhetnek és levehetik a polcokról, amire szükségük van.

Az ún. bevándorlási különadó körüli jogi bizonytalanság miatt 2018. augusztusában felfüggesztettük az adománygyűjtést, de volt elegendő tartalékunk ahhoz, hogy tovább tudjuk működtetni a krízisközpontot. Mivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Migration Aid Alapítvánnyal szemben indított “támogató eljárás” nyomán nem állapította meg, hogy a bevándorlási adó alanya lennénk, 2018. decembere óta újra gyűjtünk adományokat.

Sajnos a kormánypártok hatékonyak voltak velünk szemben atekintetben, hogy a jogi bizonytalanság és az adománystop az adományozóinkat is elbizonytalanította. Míg 2018. augusztusában (az adománystop előtti utolsó hónapban) több mint 1,6 millió Ft adományt kaptunk, az idei évben ennek már csak a töredéke érkezik, a korábbi rendszeres adományozóink nem találtak vissza hozzánk.

migration-aid-2019-1-3

Részletesen is érdekel a beérkezett adományok listája? Itt megtalálod.

Ahogy erről már januárban írtunk, minimum havi 750 ezer forintból tudjuk működtetni a krízisközpontot. Ennek az összegnek a fele megy a 150 nm-es lakás fenntartására (bérleti díj, rezsi). A másik feléből szerezzük be azokat tartós élelmiszereket, higiéniai termékeket, amit a Magyarországon menekültstátuszt kapott afgán, szír, iraki, szomáliai, etióp stb. családok ingyen megkapnak itt.

Mint a fenti grafikonon is látható, az utóbbi két hónapban messze elmaradtunk még a havi minumum összegtől is. Spórolunk, ahol csak tudunk, a menekült családok egy részénél csökkentenünk kellett azt az havi keretösszeget, amennyiért hazavihet termékeket. De vannak olyanok is, akiknek a segítését fel kellett függesztenünk. Így a krízisközpont egyre kevésbé tudja betölteni azt a szerepet, amit szántunk neki. Most pedig a fennmaradása is veszélybe került. Április 15-ig kell előteremtenünk azt a több mint 350 ezer forintot, ami az ingatlan fenntartási költsége. Ha nem sikerül, fel kell mondanunk a szerződésünket.

Már a bérleti díjra sincs elég pénz a számlánkon

Sajnálnánk, mert megszűnne az a lehetőség, hogy a menekült családok nyugodt körülmények között válogassanak a ruhák, élelmiszerek, higiéniai termékek között. A tárgyi adományok átvétele is megszűnne, mivel nincsenek máshol raktározási lehetőségeink. Jelenleg még mintegy 200 doboznyi ruhát tárolunk a krízisközpontban, ezt is át kellene adnunk egy nagyobb karitatív szervezenek. Ha fel kellene adnunk a krízisközpontot, a jövőben arra korlátozódnak a segítési lehetőségeink, hogy a beérkező pénzadományokból vásárlási utalványokat szerzünk be, és azokat osztjuk szét a családok között.

A Migration Aidnek közel 38 ezer követője van. Ha mindenki, aki olvassa a cikkeinket, akár csak 500 Ft-tal hozzájárulna a szervezet fenntartásához, nem csak az ehavi bérleti díjat tudnánk biztosan kifizetni, hanem egész évre biztosítva lenne a krízisközpont működése. Köszönjük, ha segítesz.

Bankszámlaszámunk:
12011351-01589917-00100003

Külföldről:
IBAN: HU06120113510158991700100003
SWIFT: UBRTHUHB

Egyszeri vagy rendszeres támogatás PayPallal

Ha a dobozok beszélni tudnának… (néhány kép a krízisközpont életéből)

Sokmindent megéltek az elmúlt egy évben. Már a beköltözés napjaiban fogadtuk az első családokat, a halmokban álló játékoknak a gyerekek persze örültek. A polcokon korosztályok és nemek szerint csoportosítva ruhákat, alapvető tartós élelmiszereket és higiéniai termékeket tartunk. A dobozok és játékok között tartottunk már sajtótájékoztatókat, sok személyes beszélgetést (a szemüveges úr Zoltán, a sajnos híressé vált őcsényi panziótulajdonos). Alapvetően családoknak segítünk, de ha tehetjük, senkit sem utasítunk vissza. Egyedülálló nők, gyereküket egyedül nevelő anyukák és mozgássérült menekültek is vannak a támogatottak között. Néha jó nagy rendetlenség a vége, ha a gyerekek kipakolnak, de nem bánjuk, ritkán van lehetőségük ennyi játék között válogatni. A legfiatalabb látogatónk pár hónapos volt, az idősebb gyerekek viszont nem csak játszani jönnek. Az iskolatáskában napközben tankönyvek vannak, tőlünk távozóban konzervek és mosópor…

  •  
  •  
  •